Sari la conținut

Un nou Târg de Crăciun la Iaşi. 50 de comercianţi şi-au expus produsele la târgul amenajat de Consiliul Județean

Au rămas, mai puțin de două săptămâni, până la Crăciun, iar Târgul de Crăciun deschis la ieșirea din Iași, în capătul Păcurariului, e în toi.

”Renumitul cașcaval de la Brădet cu cheaguri naturale, aici îl găsiți, domnilor,” se laudă un comerciant.

Cunoscutele preparate tradiționale gătite de Crăciun sunt aşezate în cabanele special amenajate. Brânzeturi, carne afumată, miere de albine sau vin sunt câteva din bucatele care nu trebuie să lipsească de pe masă, spun comercianții.

Mândră de preparatele sale este și Viorica Herghelegiu, producător din comuna Bălțați, județul Iași, vinde ”buturele, șunculiță țărănească, slăninuță, pastramă de porc, ceafă, mușchi țigănesc, fleicuță. Exact tradiționale de la bunica făcute. Tradiționala făcură corect: stau la baiț, afumătoare cu lemn de cireș afumat. Foarte bune.”

Pentru aceste produse prețurile variază între 14 și 40 de lei. De exemplu, un kilogram de șuncă țărănească costă 30 de lei, pastrama de porc 35 de lei, iar mușchiul file 40 de lei. Printre atâtea delicatese, s-au strecurat și comercianții de accesorii și cei de plante medicinale.

În plină febră a cumpărăturilor pentru Crăciun, ieșenii se bucură de produsele aduse la târg şi scot banii din portofel pentru a face mici cadouri pentru prieteni.

”La ocaziile astea, fiecare încearcă să ia ca amintire pentru Moș Crăciun și atunci, probabil, sunt binevenite și astea.”

”Specialitățile culinare foarte interesante și variate și de asemenea decorațiunile pentru Crăciun,” spun cumpărătorii.

”Probabil am să iau o pălincuță, o să iau niște produse din carne de porc care văd că sunt preparate ca la mama acasă.”

Târgul se află la cea de-a treia ediție și va fi deschis până pe data de 23 decembrie.