Vaccinarea antigripală este întârzie și anul acesta

Data publicării:
seringaa

Campania de vaccinare împotriva gripei ar fi trebuit sa înceapă la jumătatea lunii noiembrie. Startul va fi ratat însă anul acesta pentru că Ministerul Sănătăţii a anulat licitația prin care trebuia să cumpere din import 600 de mii de doze de ser antigripal. Abia spre sfârșitul anului ar urma să fie disponibile 400.000 de doze pe care le va produce Institutul Cantacuzino. Prea târziu însă pentru părinții care vor să-și imunizeze copiii înaintea sezonului rece și care se văd nevoiți să cumpere vaccinul din farmacii.

„Jenant, normal, pentru un vaccin să dăm tot noi, statul nu face nimic, o să cumpărăm. O să reducem la altceva şi o să cumpărăm vaccin, altceva, nu putem să ne opunem,” a spus un părinte.

Una dintre categoriile vulnerabile in fata gripei sunt si bătrânii, iar mulți dintre ei se plâng că nu-și permit să plateasca 35 de lei pentru o doză de vaccin. Îngrijorați de lipsa serului gratuit sunt și specialiștii.

„Ținând cont de faptul că cele mai multe persoane care se vaccinează sunt persoanele în vârstă şi care au o patologie cu mare risc şi atunci e posibil să apară epidemii, să apară chiar complicaţii ale bolilor şi chiar şi mai rău,” a explicat medicul de familie Maria Daniil.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi nu au deocamdată nicio soluție. Au trimis necesarul de doze la Minister dar nu au niciun răspuns. „Aproximativ 52.000 de doze de vaccin, necesar care a fost trimis către Ministerul Sănătăţii, urmând ca în momentul în care licitaţia care se desfăşoară la nivel centralizat se va finaliza să primim repartiţia de vaccin,” a declarat Lucian Indrei, șeful Direcției de Sănătate Publică Iași. 

Anul trecut, în Iaşi au fost vaccinate gratuit împotriva gripei 42.000 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri