Sari la conținut
News Alert

1 mai... cultural: vizite prin muzee și cetăți, în loc de grătare

De 1 Mai, la muzee şi cetăţi, în loc de grătare şi muzică. Sunt și români care au dat micii și distracția de la iarbă verde pe... cultură. La Oradea, cele mai importante obiective turistice și-au deschis ușile în vacanța de 1 Mai pentru cei care petrec altfel zilele libere.

Turnul Primăriei din centrul Oradei, înalt de aproape 50 de metri, este unul din cele mai căutate obiective turistice din oraș. În jur de 300 de turiști vizitează turnul în fiecare zi.

„Foarte frumos, este o priveliște foarte frumoasă.”

„Ceea ce turiștilor le place cel mai mult este panorama pe care o oferă acest turn al primăriei. De aici se poate vedea tot orașul, bisericile care sunt o atracție turistică a orașului”, spune Daniel Pușcaș, ghid Turnul Primăriei.

Reintrodusă recent în circuitul turistic, Sinagoga Zion atrage vizitatorii prin frumusețea arhitecturală și pictura murală din interior.

Sinagoga Zion din Oradea este singurul lăcaș de cult de tip neolog din România și este a treia ca mărime din Europa. Aceasta a fost reabilitată în urmă cu trei ani cu peste un milion și jumătate de euro din fonduri europene”, a aflat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

„Am fost plăcut impresionat că zilele acestea obiectivele turistice sunt deschise, contrar așteptărilor, în sensul că la primărie în mod normal lunea este închis. Or acum s-au gândit și la cei care nu vor să meargă la mici sau la iarbă verde sau mai știu eu unde și au zis ”hai să deschidem obiective”, spune un localnic.

Un alt loc preferat este Cetatea Oradei, unde turiștii se pot relaxa la soare în curtea interioară sau pot vizita Muzeul Orașului Oradea și biserica barocă.

„Vrem să vizităm cât mai multe, să vedem cât mai mult din țara noastră că e foarte frumoasă și, de ce nu, să o vedem pe toată? Nu suntem cu micii și berea, vrem un gulaș și un kurtos.”

„Pe patru nivele și două corpuri de clădire încercăm să arătăm și să arătăm cât mai multe din istoria cetății și a orașului Oradea, respectiv este un muzeu care se dezvoltă zi de zi, din săptămână în săptămână”, a explicat Nandor Mihalka, reprezentant al Muzeului Orașului Oradea.

Turnul Primăriei și Sinagoga sunt deschise între orele 12 și 19, iar Muzeul Orașului Oradea are program între 10 și 18. Taxele de intrare la fiecare obiectiv sunt de 5 lei de persoană pentru adulți și 3 lei pentru elevi.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Pe aceeași temă