120 de plângeri penale pentru pensii suspecte

Data actualizării: Data publicării:
VO casa de pensii sondaj

Sunt verificări de amploare la Casa de Pensii Bihor, unde funcţionarii parcurg fiecare dintre cele 160 de mii de dosare de pensionare din judeţ. Iar rezultatele se văd deja: în 120 de situaţii au apărut suspiciuni de fraudare a bugetului asigurărilor sociale. Pe fir au intrat poliţiştii, care au şi terminat cercetările în cazul unui bărbat acuzat că, prin fals, a încasat un sfert de milion de lei pentru o muncă pe care nu a depus-o vreodată.

Bărbatul de 61 de ani cercetat de poliţişti a ieşit la pensie în anul 2000, când a depus la dosar o adeverinţă potrivit căreia din 1981 până în 1998 ar fi muncit într-un post unde a fost expus la radiaţii. Deşi purta antetul Companiei Naţionale a Uraniului, actul era falsificat, au stabilit anchetatorii. Cu ajutorul adeverinţei, bărbatul s-a pensionat la doar 45 de ani şi a încasat o pensie mult mai mare decât în mod normal.

"În cei 17 ani bărbatul din Ştei a încasat ilegal peste 240.000 de lei, după ce a folosit o adeverinţă falsă. Este de aşteptat ca în următoarea perioadă să mai apară astfel de cazuri, mai ales că angajaţii Casei de Pensii vor să verifice toate cele 160.000 de dosare aflate în plată", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

Începută acum un an, verificarea dosarelor presupune ca funcţionarii Casei de Pensii să ceară tuturor angajatorilor care au eliberat adeverinţe să le reconfirme. Dacă datele nu se potrivesc, sunt anunţate Poliţia şi Pachetul. Cele mai multe suspiciuni le-a ridicat dosarele de pensionare din sectorul minier.

"Până în prezent am verificat în jur de 24.000 de dosare dintre care 1600 de la CNU şi am făcut 120 de plângeri penale la Poliţie", spune Carmen Polman, directorul Casei de Pensii Bihor.

De altfel, un fost angajat al minei Băiţa din judeţul Bihor a fost investigat şi de DIICOT Alba. A fost acuzat că între anii 2009 şi 2011 a condus o grupare care a falsificat peste 300 de cărţi de muncă şi adeverinţe. Pentru actele contrafăcute beneficiarii plăteau sume cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei. Bugetul de pensii a fost prejudiciat astfel cu aproape 2 milioane şi jumătate de lei.

Specialiştii spun că prejudiciul poate fi recuperat în unele cazuri.

"Aceşti bani pot fi recuperaţi din pensie sau din orice venituri are persoană. Prin recuperare de bună voie sau executare silită", explică directorul Casei de Pensii Bihor.

Potrivit estimărilor, verificarea tuturor celor 160 de mii de dosare de pensii din Bihor va dura câţiva ani.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri