150 de fluturi exotici expuşi într-un mall din Oradea

Data publicării:
expo fluturi

Expoziție spectaculoasă de fluturi tropicali vii, la Oradea. Nu mai puțin de 150 de fluturi originari din America de Sud și Asia au fost aduși într-un mall din oraș, unde zboară liberi într-un spațiu special amenajat. Provin cu toții de la Casa Fluturilor Praid, din judeţul Harghita, primul aşezământ permanent de fluturi din România.

O lume plină de culoare și gingășie li se înfățișează celor care intră într-un centru comercial din Oradea. Peste 150 de fluturi sunt lăsați să zboare într-un special amenajat, care recrează climatul tropical din zonele lor de origine.

"Sunt fluturi tropicali, exotici din America de Sud, Africa și Asia. Transportarea e foarte grea și cam costisitoare, vin într-o cutie specială, deci nu e ușor, mai ales că fermele de fluturi sunt în afara Uniunii Europene", susţine Melania Kilyen, crescător de fluturi.

Printre atracțiile expoziției se numără fluturele de azur, considerat de proprietari "virtuosul colecției", grațioșii fluturi zebra sau bufnița uriașă. Toți provin de la Casa Fluturilor Praid, din judeţul Harghita, unde micile făpturi sunt crescute într-o clădire în care au parte de toate condițiile.

"Cei care ajung aici pot să aici pot să asiste inclusiv la procesul de metamorfozare, adică de transformare a coconului într-un superb fluture adult", a remarcat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Pe cât sunt de grațioși, pe atât de lipsiți de pretenții sunt fluturii când trebuie hrăniți.

"Cu zeama fructelor de portocale, de banană, dar uneori dăm și fructe locale, de sezon, mere, pere, ceea ce avem", explică Melania Kilyen, crescător de fluturi.

Expoziția de fluturi de la Oradea va fi deschisă până pe 6 octombrie, zilnic între orele 9 și 19. Intrarea este liberă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri