Un muzeu de artă australian a fost dat în judecată pentru o expoziție rezervată exclusiv femeilor

Data publicării:
Muzeul de Artă Veche și Nouă din Tasmania
Muzeul de Artă Veche și Nouă din Tasmania Foto: Profimedia

Scandal provocat de un muzeu artă australian din cauza unei expoziții rezervate exclusiv femeilor. Reprezentanții muzeului au fost dați în judecată de un bărbat, care acuză muzeul de discriminare.

În interiorul faimosului Muzeu de Artă Veche și Nouă din Tasmania se află un cub mare, acoperit cu smarald, scrie BBC. Pereții sunt formați din perdele groase de mătase, iar în interior luminează un candelabru în cascadă, așezat deasupra unei canapele de catifea în formă de falus și a unei podele de marmură în carouri. Aurul opulent domină decorul, de la arta de pe pereți până la mobilier. Femeile sunt întâmpinate cu șampanie oferită de către majordomi bărbați „care trăiesc pentru a le servi”. Sunt singurii bărbați de aici, ceilalți fiind respinși la intrare.

Acest „Ladies Lounge” a preluat conceptul unui vechi pub australian și l-a transformat. Abia în 1965, femeile au obținut dreptul de a bea în barurile din țară. Înainte, ele erau trimise în camere speciale, dacă erau admise, și adesea erau taxate la prețuri exorbitante pentru băutura lor.

Astfel, expoziția – care conține unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale muzeului, de la Picasso la Sidney Nolan – a fost concepută ca o piesă de artă interactivă, menită să ofere femeilor un loc sigur în care să se bucure de compania celorlalți, subliniind în același timp restricțiilea cu care s-au confruntat timp de decenii.

Artista Kirsha Kaechele îl numește un „spațiu esențial pentru perspectivă și resetare din această lume ciudată și dezbinată dominată de bărbați”. Și este unul care acum ar putea fi luat de un bărbat.

Jason Lau, locuitor din New South Wales, a făcut plângere împotriva muzeului, cunoscut sub numele de Mona, acuzând reprezentanții de discriminare.

Reprezentanții muzeul spun că expoziția face într-adevăr discriminare, dar susțin că domnul Lau nu a pierdut nimic – a experimentat opera de artă exact așa cum a fost prevăzut.

„O parte a experienței constă în faptul că ți se refuză ceva ce este dorit”, a declarat avocatul Mona, Catherine Scott, potrivit ziarului local The Mercury.

Femeile au fost adesea marginalizate din locurile de putere sau de prestigiu, iar expoziția a fost inspirată pentru a corecta un dezechilibru care exista la Mona, a spune doamna Kaechele, al cărei soț deține muzeul.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri