900 de milioane de euro, banii UE care ar putea fi accesaţi de România pentru acoperirea pagubelor produse de inundaţii

Data actualizării: Data publicării:
inundatie

România ar putea primi 900 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru pagubele produse de inundaţii. Mai multe ministere au trimis deja detalii referitoare la distrugerile din ultima perioadă, iar daunele trebuie să fie identice cu suma fixată de UE. Apoi, banii trebuie cheltuiţi în regim de urgenţă, în termen de 6 luni. Anunţul a fost făcut vineri, la Oradea, de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a vizitat mai multe zone din ţară, afectate de inundaţiile din acest an. În localităţi din Covasna, Vâlcea și Caraș-Severin au căzut precipitaţii care au trecut, susțin autoritățile locale, peste 200 de litri pe metru pătrat în doar 24 de ore.

Ministrul Ioan Deneş a solicitat Guvernului ca lucrările de reabilitare a digurilor din zonele afectate să fie făcute din fonduri de intervenţie, pentru a preîntâmpina inundații produse de astfel de fenomene.

"Printr-un proiect de HG, s-a alocat din fondul de urgenţă suma de 116 milioane de lei pentru 29 astfel de obiective pe care noi să le renovăm, să le reabilităm şi să reuşim ca acolo să nu existe pericol."

Potrivit ministrului, în toate cele 29 de localităţi calamitate au început lucrările. Constructorii sunt atent monitorizaţi şi ar trebui închidă şantierele până la finalul acestui an. La nivel naţional, Ministerul Apelor şi Pădurilor a pus la dispoziţia Guvernului o analiză a lucrărilor hidrotehnice afectate în urma inundaţiilor, pagubele ajungând la 1,2 miliarde de lei.

La fel au făcut şi alte ministere care au raportat pagube produse de inundaţii; toate datele au fost adunate şi trimise la Bruxelles.

"Există şansa României să acceseze acel fond de solidaritate al Uniunii Europene, în valoare de 900 de milioane de euro - dacă acel portofoliu de lucrări de infrastructură afectate de calamităţi a ajuns la această valoare. Aceasta este regula: ai lucrări calamitate în această valoare, primeşti acel fond, dacă nu, nu primeşti nici măcar un euro", a declarat Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Banii trebuie cheltuiţi în cel mult şase luni. Ministrul a vorbit şi despre pagubele provocate de furtuni în pădurile din România. La nivel naţional, în ultimul an, au fost puşi la pământ peste 3 milioane de metri cubi de material lemnos.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri