Acord pentru explorarea hidrocarburilor în perimetrul Băilor Felix. Autoritățile locale vor referendum

Data publicării:
gaze de sist

SPUNE-ȚI PĂREREA DESPRE ACEST SUBIECT!

UPDATE: Prefectul de Bihor Claudiu Pop a declarat, în direct la Digi24, că avizul pentru explorarea în perimetrul Băile Felix a fost dat pentru hidrocarburi convenționale - petrol și gaze naturale. "Am aflat de acest lucru în urma unei discuții purtate cu directorul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duțu. Vreau să liniștesc populația și să spun că nu este vorba despre gaze de șist", a declarat Pop.

Potrivit unei hotărâri de Guvern emisă pe 14 noiembrie, dar publicată 8 zile mai târziu în Monitorul Oficial, compania canadiană East West Petroleum a primit acordul de a explora şi exploata petrol şi gaze în perimetrul Băile Felix din judeţul Bihor.

Perimetrul Băile Felix înseamnă mult mai mult decât suprafața stațiunii. Sunt 1066 de kilometri pătrați, ceea ce înseamnă că explorările vor afecta 14 comune din jurul stațiunii.

Localnicii se tem că prin acest acord se oferă posibilitarea exploatării gazelor de şist. Autorităţile din zonă susţin activităţile petroliere pot afecta turismul din Băile Felix şi vor să organizeze un referendum local ca să le interzică pe teritoriul comunei Sânmartin.

Lucian Popuș, primarul comunei Sânmartin: „În Băile Felix zilnic în sezon vin 10 mii de turiști. România câștigă de 20 de ori mai mult de pe urma acestora decât câștigă din resursele pe care ar vrea să le aibă."

Vasile Tomoioagă, proprietarul unei pensiuni din Băile Felix: „Spre nefericirea noastră de proprietari de pensiuni în Băile Felix, nu vom mai putea face niciun turism aici. Se distruge pânza freatică, mediul."

Prefectul de Bihor: Nu e vorba de gaze de șist

Prefectul de Bihor a precizat că hotărârea de Guvern nu avizează decât explorarea şi exploatarea hidrocarburile convenționale: petrol şi gaze naturale. „Nu avem niciun fel de acte care să ne spună că în județul Bihor există aviz de explorare pentru hidrocarburi neconvenționale cum sunt numite gazele de șist."


Reprezentantul Guvernului susţine că nu vor fi date autorizaţii pentru amplasarea unor sonde în staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai. În plus, administraţia judeţeană a transmis că pentru începerea explorărilor este nevoie şi de alte acte.

Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor: „Ar mai avea nevoie de certificate de urbanism și până în momentul de față firma care a concesionat nu a solicitat Consiliului Județean aceste certificate."

În urmă cu câteva luni, patru mii de locuitori ai Sânmartinului au solicitat Guvernului printr-un memoriu să nu aprobe explorarea sau exploatarea gazelor de șist în zona lor.
În vară, compania NIS Petrol, o subsidiară a Gazprom, care a concesionat 85% din drepturile comerciale ale canadienilor, a declarat public că intenția sa este de a exploata petrol în Bihor.

reporter: Florina Fofiu, Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiță

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri