Mahmoud Abbas cere Hamas să încheie urgent un acord pentru a proteja poporul palestinian de „o nouă catastrofă”

Data publicării:
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas spune că îi consideră pe „toţi responsabili pentru orice obstacol ridicat de orice parte pentru a perturba acordul”. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut miercuri Hamas să încheie rapid un acord pentru a proteja poporul palestinian de „repercusiunile unei noi catastrofe”, după patru luni de război între Israel şi mişcarea islamistă din Fâşia Gaza, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Facem apel la mişcarea Hamas să încheie rapid acordul privind prizonierii pentru a scuti poporul nostru palestinian de o nouă catastrofă, nu mai puţin periculoasă decât 'Nakba' din 1948”, a spus el, folosind termenul pentru „catastrofa” pe care palestinienii o asociază cu crearea statului Israel în 1948, în urma căreia 760.000 dintre ei au fost forţaţi să fugă în timpul primului război arabo-israelian.

El a cerut, de asemenea, „administraţiei americane şi fraţilor arabi să lucreze serios pentru a ajunge la acord (...) pentru a scuti poporul palestinian de oroarea acestui război devastator”, conform agenţiei palestiniene de ştiri WAFA.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, cu sediul la Ramallah, în Cisiordania ocupată, a adăugat că îi consideră pe „toţi responsabili pentru orice obstacol ridicat de orice parte pentru a perturba acordul”.

„Lucrurile nu mai sunt tolerabile şi este timpul ca toată lumea să-şi asume responsabilitatea”, a spus el.

Autoritatea Palestiniană a fost alungată din Fâşia Gaza în 2007 de Hamas

Autoritatea Palestiniană a fost alungată din Fâşia Gaza în 2007 de mişcarea islamistă Hamas, care a câştigat alegerile palestiniene cu un an mai devreme.

Ea nu face parte din negocierile de armistiţiu în derulare din Fâşia Gaza, care includ eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel.

Începând de marţi, Egiptul găzduieşte reprezentanţi ai Statelor Unite, principalul susţinător al Israelului, şi ai Qatarului, unde se află liderul Hamas, pentru un nou armistiţiu după un acord de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie, care a dus la eliberarea a o sută de ostatici.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri