Analiză | Oradea, cel mai eficient oraş din România

Data publicării:
oradea magnet

Oradea are cea mai bună administraţie publică din România. Este concluzia unei analize realizată de Asociaţia UrbanizeHub între anii 2007 şi 2016. Municipiul din Bihor a fost desemnat drept cel mai eficient oraş din ţară datorită fondurilor europene atrase, a investiţiilor realizate şi a transformărilor radicale suferite în ultimii ani.

Analiza celor de la UrbanizeHub arată că Oradea a investit în ultimii 8 ani peste 240 de milioane de euro, ceea ce înseamnă peste1.200 de euro pe cap de locuitor. În același interval, autoritățile au atras fonduri europene în valoare de 140 milioane de euro.

"Orice fel de investiţii publice au nevoie de bani şi era o oportunitate pe care nu o puteam rata. Ne-am concentrat apoi pe atragerea de investitori străini, în Oradea, şi pe crearea unui climat care să genereze investiţii private", a precizat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

"Am încercat din ce în ce mai mult să accesăm acolo unde nevoile oraşului se întâlneau cu oferta finanţatorului", explică Marius Moş, şeful Direcţiei Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.

Primăria Oradea este printre puţinele administrații din ţară care au reguli clare privind parcările, derulează un program ambiţios de reabilitare a clădirilor istorice şi a atras investitori străini în cele trei parcurile industriale din municipiu

"Am încercat să aplicăm în Oradea cele mai bune practici pe care le-am preluat de la alte administraţii, în general din Vestul Europei, în aşa fel încât să nu repetăm greşelile pe care le-au făcut ei", susţine primarul Bolojan.

Administraţia publică orădeană reuşeşte să obţină performanţe deosebite din mai multe motive, spun cei direct implicaţi.

"Faptul că Oradea a mizat pe o echipă internă în ceea ce priveşte scrierea şi implementarea de proiecte nemergând pe mâna unor consultanţi, echipa internă înţelegând mult mai bine mecanismele birocratice şi dorinţele oraşului. Mai putem adăuga nopţile din primărie, munca multă, dar şi dorinţa de a lăsa ceva în urmă", spune Marius Moş.

Nu este primul clasament, din ultimele luni, în care Oradea ocupă locuri fruntaşe datorită facilităţilor pe care le oferă. Iar asta are efecte în economia locală.

"Pe deoparte să-i facem pe oameni să ne viziteze să vadă că ceea ce se spune are acoperire în realitate. În al doilea rând, să-i facem pe oameni să investească aici şi să spună cred că banii noştri se pot înmulţi sau sunt în siguranţă. Şi nu în ultimul rând să vină să trăiască, să se mute în Oradea", afirmă Dacian Paladi, administratorul public al Oradei.

Alba-Iulia, Iaşiul, Craiova şi Sectorul 3 din Capitală se situează pe următoarele locuri, în cadrul analizei efectuate de către cei de la UrbanizeHub.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri