Sari la conținut

Aproape 5.500 de elevi din Bihor susţin simulările pentru Evaluarea Naţională

Cu emoţii, dar pregătiţi. Aşa au intrat în sălile de clasă ale Şcolii "Dacia" din Oradea cei 105 elevi de clasa a VIII-a, care au susţinut simularea la limba şi literatura română.

"Nu mi-e chiar foarte frică, sunt pregătită şi nu poate să-mi fie dacă am învăţat."

"- La ce ţi-e mai frică?
- La compuneri, acolo e mai nasol."

"- Cât timp te-ai pregătit pentru simularea de astăzi?
- Toată vacanţa de iarnă plus weekend-ul m-am pregătit", spune o elevă.

Examenul s-a desfăşurat întocmai ca unul real: sălile au fost supravegheate atât video, cât şi de profesori. Elevii au avut la dispoziţie două ore ca să rezolve subiectele. La primul subiect au avut mai multe cerinţe pe marginea poeziei "Vârful dealului", de Ion Pillat. La cel de-al doilea li s-a cerut să răspundă la întrebări legate de un text la prima vedere şi să redacteze o compunere în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei vacanţe.

"Vom analiza foarte bine cu elevii, părinţii şi cadrele didactice toate rezultatele. Sunt convins că nu vor fi cele care ar trebui să fie în iunie. Pentru aceasta vom mai face o evaluare în luna mai la nivelul unităţii de învăţământ şi vom face o comparaţie între rezultatele din această lună şi cele din mai", explică Florian Hava, directorul Şcolii Gimnaziale "Dacia" din Oradea.

Simulările continuă Miercuri cu proba la matematică şi miercuri cu cea la limba maternă. Un sfert dintre elevi vor susţine toate cele trei probe. Printre ei se numără cei care vor da testări la limbile maghiară, slovacă şi germană.

"În judeţul Bihor 5.492 de elevi vor simula examenul de Evaluare Naţională. Dintre aceştia, 1.189 vor susţine şi proba scrisă la limba şi literatura maternă", a precizat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

Elevii de clasa a VIII-a vor afla vineri ce rezultate au obţinut. Evaluarea Naţională va avea loc în luna iunie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa