Aventuri în peştera cu cea mai mare colonie de lilieci din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
brunch traditional

Plimbări pe munte, vizite în peșteri și mâncare tradițională. De toate au avut parte, sâmbătă, câțiva iubitori de aventură care au ajuns în satul Gălășeni, din judeţul Bihor. După ce au gustat din bunătățile pregătite de localnici, turiștii au vizitat peștera cu același nume şi au admirat natura la început de toamnă.

Caltaboși, cârnați, slănină și prăjituri cu mere ori magiun de prune și pălincă, toate din gospodăriile localnicilor din Gălășeni. Cu aceste bunătăți au fost așteptați turiștii în localitatea din Bihor.

În timp ce unii au admirat peisajul de munte la început de toamnă, alții au explorat Peștera Gălășeni, care adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din zonă. Traseul de 4-5 ore, pe o lungime de 2,5 kilometri, se poate parcurge doar patru luni pe an. În rest, peștera este închisă pentru a proteja liliecii.

"E spectaculoasă", a remarcat un turist. "Multe formațiuni carstice, galerii. Am avut ocazia să vedem liliecii înainte de a intra in hibernare. Într-un cuvânt: e super!"

"Abundența de formațiuni, ușor accesibile față de alte peșteri unde e mai complicat să ajungi în zone faine. Parcursul e sportiv, dar așa, drămuit. (...) E o peșteră frumoasă și accesibilă unei categorii mai largi de persoane", susţine Dezideriu Szabo, ghid Aventura Trekking.

După ce au ieșit din peșteră, turiștii au mâncat păstrăv proaspăt cu mămăligă.

Redactor: Bianca Firezar
Imagini: Aventura Trekking

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri