Sari la conținut

BIHOR. Maşinile second-hand, vânzări duble în februarie

Eliminarea timbrului de mediu a dublat numărul mașinilor second hand vândute în februarie în Bihor. Printre ele, multe sunt autoturisme mai vechi de 10 ani, care sunt oferite la preţuri de până la 3 mii de euro. Totuşi, comercianții evită să aducă mașini produse înainte de anii 2000, de teamă că Guvernul ar putea introduce o taxare a vehiculelor Euro 3 sau mai vechi.

Până luna trecută, maşinile vândute în piaţa auto din Oradea nu erau mai vechi de 9 ani, iar preţurile variau între 6.000 și 10.000 de euro. Odată cu eliminarea timbrului de mediu, au reapărut vehiculele construite în perioada 2000-2006, ale căror prețuri oscilează între 600 și 3.000 de euro. Acest lucru a dus la o dublare a vânzărilor, spun cei din domeniu.

"- Eu am 10-15 contracte pe zi, dar există aici mai multe birouri.
- Înainte câte aveați?
- 6-7 maximum", spune Valeria Trifa, angajata unui birou de vânzare-cumpărare.

Cele mai multe maşini sunt aduse din Germania, Belgia sau Olanda, iar în topul preferinţelor au rămas modelele Opel, Ford și Volkswagen. Vânzătorii atenţionează că preţul acestora va creşte, în urma scumpirilor anunţate în străinătate.

"Prețurile pe piața germană au crescut în detrimentul pieței din țara noastră unde fluctuează. Este o perioadă foarte incertă", susţine Lucian Coste, vânzător de mașini.

Clienţii spun că preţurile au crescut deja pe piaţa auto locală.

"- Scumpe, scumpe.
- Mai scumpe decât anul trecut?
- Da."

"Au crescut cu ceva, au crescut."

În ciuda creşterii vânzărilor de maşini mai vechi de 10 ani, comercianţii evită să aducă în ţară autovehicule produse înainte de anii 2000. Ei invocă o posibilă taxă care ar putea fi introdusă în curând de Guvern.

"Am înțeles că va fi introdusă o nouă prevedere, o taxă, o plachetă care va fi pusă pe mașini cum că dacă este Euro 3 nu are voie să intre în centrul orașului. E greu de făcut ceva pentru că nu știi ce se poate întâmpla, schimba", este de părere Constantin Dud, vânzător de mașini.

În februarie 2016, în toată țara au fost înmatriculate aproape 23.000 de mașini. În schimb, luna trecută, odată cu eliminarea timbrului de mediu, numărul înmatriculărilor s-a triplat şi a depăşit 67.000. Cele mai multe s-au înregistrat în București - aproape 4000, urmat de județele Bihor și Cluj, cu câte 2800 de autoturisme înregistrate într-o singură lună.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță