Burse întârziate la Universitatea din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
burse Universitate

Cu o lună înaintea sesiunii din vară, studenţii Universităţii din Oradea nu ştiu cine şi ce bursă ar trebui să primească. Facultăţile nu au afișat nici măcar listele cu beneficiarii. Asta deşi, în teorie, toate aceste detalii trebuiau stabilite imediat după sesiunea din februarie. Conducerea instituției promite că tinerii îţi vor primi banii la sfârşitul lui mai şi pun întârzierile pe seama modificărilor din legislaţie.

Teoretic, după afișarea rezultatelor de la sesiunea de examene și restanțe de la sfârșitul primul semestru, în februarie, studenţii ar fi trebuit să ştie cine primește bursă. Au trecut două luni de atunci și tinerilor nu li s-a transmis nimic.

"Ne-am aşteptat măcar să ne zică cine beneficiază. Ni s-a spus la început că până în aprilie o să aflăm, apoi că până în mai", spune o studentă.

"Am văzut că toţi colegii mei sunt supăraţi pentru că nu s-au afişat bursele. Se mişcă greu, dar nu ştiu din ce cauză", completează un student.

Nemulţumiţi de situaţia creată, studenţii s-au plâns reprezentantului lor din Senatul Universităţii, Andrei Crãciun. Acesta a primit promisiuni din partea conducerii că situaţia va fi rezolvată.

"Cele mai nefericite cazuri pot să spun că sunt studenţii care se încadrează pentru bursele sociale. Este o situaţie mai delicată, am primit o grămadă de întrebări din partea acestor studenţi. Ideal era ca aceste burse să se acorde măcar înainte de vacanţa de Paşte pentru că aveau nevoie de aceşti bani."

"Alte facultăţi şi universităţi precum Cluj şi Timişoara şi-au votat regulamentul din luna martie şi studenţii au început deja să-şi primească bursele retroactiv şi la noi, la Oradea, nici regulamentul nu este votat şi nici nu ştim cine va primi bursă", spune un student orădean.

Şefii Universităţii recunosc că lucrurile se mişcă mai greu, dar au şi o explicaţie. În luna februarie, Ministerul Educaţiei a stabilit noi criterii de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin pentru studenţii de la stat. Drept urmare, Universitatea orădeană a adoptat o nouă metodologie şi urmează ca fiecare facultate să-şi stabilească propriile reguli prin care vor acorda bursele.

"Ne-am străduit să acoperim toate criteriile, toate categoriile de burse care au apărut destul de târziu în acest an, la sfârşitul lunii februarie, fapt care explică practic această prelungire a intervalului de timp până când studenţii vor beneficia de aceste burse", a explicat Ligia Burtã, prorectorul Universitãţii din Oradea.

Totuşi, studenţii nu-şi vor primi banii mai repede de sfârşitul acestei luni, mai exact între 25 şi 30 mai. Conform noului regulament, o bursă socială se ridică la 580 de lei, una de merit la 700 de lei, iar cea de performanţă este de 1.000 de lei.

Reporter: Anca Deac/ Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri