Cămin pentru vârstnici, rămas fără bani. Vârstnicii de la Bratca se tem că vor rămâne fără mâncare și fără îngrijire

Data publicării:
camin Bratca

În căminul din Bratca sunt găzduite 40 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 92 de ani. O cincime dintre ele nu au niciun venit și depind de mâncarea și îngrijirea oferită în cămin. Acum se tem că acestea nu le vor mai fi oferite, pentru că soarta finanțării așezământului este incertă.

"Eu nu am unde să merg, nu am casă, nu am pe nimeni."

"E foarte simplu: ajungem pe stradă toți. De acolo am venit și acolo mergem."

Potrivit unui proiect aprobat de Guvern, căminul pentru vârstnici din Bratca și alte 18 astfel de așezăminte din țară au fost finanțate doar până pe 31 octombrie 2015. În ultima lună a anului trecut, au mai fost alocați bani pentru noiembrie și decembrie. Conducerea căminului din Bratca și primăria din comună așteaptă un răspuns de la Ministerul Muncii despre soarta banilor necesari funcționării instituției.

"S-a ajuns la fundul sacului. Supraviețuiesc, să zic așa, din puținul alocat de primărie - o sumă foarte mică în limita posibilităților pe care le-am avut", susţine Adrian Mateaș, primarul comunei Bratca.

"În momentul de față funcționăm cu economiile pe care le-am făcut noi din contribuția persoanelor vârstnice plus din ce am primit din fondul de rezervă la sfârșitul anului și aceste sume ajung pentru trimestrul întâi 2016", explică Viorica Gaje, contabila căminului din Bratca.

"Nu avem de unde să putem să cerem un ajutor să îi sprijine și depind foarte mult de noi în ce privește hrană, menaj, traiul de zi de zi suportul moral", completează Liana Silaghi, directorul interimar al căminului pentru persoane vârstnice.

Conducerea căminului a încercat să obțină sponsorizări și chiar a postat contractul de sponsorizare pe o rețea de socializare. Donații pot fi făcute într-un cont special deschis în acest sens (RO60TREZ08121G370100XXXX CF 14908642). Așezământul din Bratca ar avea nevoie de 600 de mii de lei pentru a funcționa până în 2017.

Autoritățile centrale au o veste bună.

"Chiar în această dimineață (miercuri - n.n.) a fost publicat pe site-ul ministerului un proeict de hotărâre a guvernului pe care noi dorim să-l promovăm în sprijinul căminelor pentru persoane vârstnice. În martie această hotărâre va fi supusă aprobării în Guvern", susţine Mihaela Grecu, director de politici sociale în Ministerul Muncii.

Asta înseamnă că instituția din Bratca trebuie să găsească resurse să supraviețuiască până în luna aprilie, când există șanse să fie alocate fonduri. În România funcționează 100 de cămine pentru vârstnici.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri