Cererile primarilor din Bihor şi Ungaria | Program non-stop şi acces pentru autocare în vama Săcuieni

Data actualizării: Data publicării:
primari semnatura punct sacuieni

Program de lucru non stop şi acces liber pentru autocare în punctul de trecere a frontierei Săcuieni - Letavertes. Asta cer zeci de primari din Bihor şi din judeţul maghiar Hajdu Bihar. În acest sens, cei din România şi-au pus, luni, semnătura pe un document care, după ce va fi semnat şi de omologii lor maghiari, va ajunge la miniştrii de Interne din România şi din Ungaria. Edilii cred că astfel vor contribui la revitalizarea economică şi turistică a zonelor aflate de o parte şi de alta a graniţei.

Zece primari din nordul Bihorului s-au întâlnit luni , la Diosig, unde, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, au cerut în scris ca vama Săcuieni să fie deschisă permanent. În prezent, punctul de graniţă funcţionează zilnic, între orele 7 şi 11.

"Este o nemulţumire ridicată din partea populaţiei că, (...) dacă ajungi la ora 11 la punctul de trecere de frontieră, nu mai ai posibilitatea să treci frontiera şi trebuie să înconjori 100 de kilometri, ori pe la Valea lui Mihai, ori pe la Oradea", a explicat Attila Mados, primarul comunei Diosig.

"Din punct de vedere al infrastructurii drumului avem, atât pe partea maghiară, cât şi pe partea română. Avem singura problemă efectiv partea juridică pentru trecerea de la punctul de frontieră", a declarat Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Edilii au cerut ca în punctul de trecere a frontierei Săcuieni-Letavertes să aibă acces şi autocarele, nu doar microbuzele, ca acum.

"Ca să permitem turiştilor care vin la Hajduszoboszlo să viziteze Valea Ierului", susţine primarul comunei Diosig.

"Avem foarte mulţi turişti care merg către Oradea cu autobuzul prin Valea lui Mihai, dar e o cale mai uşoară şi nu chiar aglomerată între Săcuieni şi Sălacea. Dacă se va deschide vama între Săcuieni şi Letavertes va fi un avantaj foarte mare pentru comuna noastră", susţine Bela Horvath, primarul comunei Sălacea.

Documentul semnat de primarii din Bihor va fi asumat şi de edili din judeţul maghiar Hajdu Bihar. Apoi va fi înaintat ministrului român al Afacerilor Interne şi omologului său din Ungaria.

Punctul de trecere a frontierei de la Săcuieni a fost deschis în 2004. Pentru ca solicitarea primarilor să fie pusă în aplicare, ar fi nevoier de încă 16 politişti de frontieră, au precizat reprezentanţii ITPF Oradea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri