Sari la conținut

CET Oradea riscă o amendă de 33 de milioane de euro

Anunţul a fost făcut marți, la Oradea, de ministrul mediului Attila Korodi, care spune că în 2012 centrala a omis să încarce în sistemul continental o treime dintre certificatele pe care le-a cumpărat pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Deşi anul trecut Ministerul a făcut demersuri pentru anularea amenzii, Comisia Europeană însă nu a fost de acord să facă o excepţie.

Attila Korodi, Ministrul Mediului: "S-a ajuns la situaţia în care compania, cu aproximativ o treime din obligaţiile sale, nu a putut să se conformeze. Şi, înmulţind acesta cu o sută de euro tona, amenda pe certificate înseamnă undeva la 33 de milioane de euro amendă."

Conducerea Electrocentrale spune că la termenul de predare, 30 aprilie 2013, avea toate certificatele necesare în cont. Însă, pentru că era nevoie de mai mult de o zi ca datele să ajungă în sistem, încărcarea nu s-a făcut la timp. Cu toate astea, administratorul declară că la momentul respectiv, CET a avut o corespondenţă cu ministerul, şi speră că va primi înţelegere din partea Comisiei Europene să nu mai plătească amenda. În caz contrar, va ataca decizia în instanţă.

Stănel Necula, administrator CET Oradea: "Certificatele au existat, deci societatea a făcut eforturi de a investi în aceste certificate în timp util, iar din punct de vedere tehnic, ca şi procedură, n-a reuşit să le plaseze în registrul de gaze al Ministerului Mediului în timp util. E, dacă vreţi, o jumătate de greşeală."

reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves

editor web: Adrian Laboș