Sari la conținut

Codul galben a adus ploi slabe în nord-vest. Urmează o vară secetoasă, anunţă meteorologii

Anunţate de meteorologi pentru 29 de judeţe, printre care cele din vest şi nord, ploile au apărut încă din cursul nopţii trecute. Chiar dacă fermierii îşi doreau precipitaţii bogate, acest lucru nu s-a întâmplat. Cele câteva ploi căzute în Bihor până în jurul amiezii au ajutat doar la completarea rezervelor de apă din bazinul Crişurilor.

"Ce am primit astăzi de la Dumnezeu este foarte binevenit, ne bucurăm, pentru că fermierii deja aveau probleme destul de grave, din culturile de toamnă, grâu, orz, au pierdut 20-25 la sută la kilogram", spune Miklós Nagy, primarul comunei Sălard.

Specialiştii spun că pentru a se reface rezervele de apă din sol ar mai fi nevoie de cel puţin trei-patru zile de ploi. Meteorologii nu le dau, însă, veşti bune.

"Luna iunie, care ar fi luna cea mai ploioasă din an pentru zona ţării noastre, până acum, avem cumulat aproximativ 15 litri pe mp, ceea ce este foarte puţin faţă de mediile multianuale", apreciază Cristina Chiorean, şefa Serviciului de Meteorologie din Oradea.

"Vom avea şi după aceste trei zile din nou vreme caldă, revenim la secetă, dar este normal în perioada asta, în iunie", consideră Dumitru Voloşeniuc, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Potrivit meteorologilor, ne aşteaptă o vară lungă şi caldă: lunile iulie, august şi septembrie vor fi mai secetoase decât în mod normal.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Ciprian Platona
editor web: Adrian Laboş