Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit în Băile Felix

Data actualizării: Data publicării:
petrecere craciun rit vechi

Masă tradițională și o petrecere cu cântece populare bihorene. Așa au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi peste 50 de cetățeni moldoveni și ucraineni, aflați în vacanță în Băile Felix. Departe de aglomerația și frigul de la munte, distracția a fost la ea acasă în stațiunea de lângă Oradea. Peste o săptămână, creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Anul Nou.

Printre cei peste 50 de moldoveni și ucrainieni care au petrecut Crăciunul pe rit vechi în Băile Felix s-a aflat și Sergiu Sârb. Bărbatul este pentru a doua oară în România și a ajuns în stațiune la recomandarea unor prieteni.

„Diferența e că la noi se sărbătorește în familie, nu ca și aici, undeva, în localuri”, spune turistul.

Îmbiați cu preparate tradiționale și pălincă, turiștii nu au refuzat nici invitația la dans. Organizatorii le-au pregătit și o surpriză: au chemat un ansamblu care le-a cântat melodii specifice din Bihor.

Turiștii au fost impresionați de ospitalitatea gazdelor și spun că vor reveni și anul viitor în Băile Felix.

„Dacă venim aici, venim numai pentru băi și odată cu asta venim să și mâncăm bine.”

„În aceste zile am stat mult în bazinele cu apă, a fost foarte bine, ne-am relaxat.”

200 de milioane de creştini ortodocşi din Rusia, Balcani, Orientul Mijlociu sau nordul Africii au sărbătorit pe 7 ianuarie Crăciunul pe rit vechi. Aceşti credincioşi marchează Nașterea Domnului conform calendarului iulian, ce are un decalaj de 13 zile faţă de cel gregorian folosit de marea majoritate a planetei.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri