Credit garantat cu... cercetări, la Universitatea din Oradea

Data publicării:
universitatea oradea

Adrian Timar este şef de lucrări în cadrul Universităţii Oradea şi a derulat în ultimul an patru proiecte pe fonduri europene. Cu ajutorul acestora a reuşit să doteze un laborator de ultimă generaţie în cercetare alimentară. Recunoaşte că, dacă nu era susţinut de instituţie, nu ar fi reuşit să ducă la bun sfârşit niciun proiect.

„Universitatea a pus la dispoziţia cercetătorilor sumele necesare şi s-au putut desfăşura activităţile în termenul prevăzut de proiecte. În acest fel ne-am racordat la spaţiul european de cercetare."

Universitatea din Oradea a fost la un pas de insolvenţă la sfârşitul anului trecut, din cauza lipsei fondurilor primite de la Guvern şi a numărului mic de studenţi. Ca să primească mai mulţi bani de la bugetul de stat, instituţia orădeană trebuie să fie perfomantă din punct de vedere al cercetării. Dar aceasta înseamnă accesarea unor fonduri europene, la care universitatea trebuie să contribuie cu o parte din fonduri.

Ca să susţină proiectele de cercetare pentru care s-au cerut fonduri europene, universitatea caută bănci dispuse să-i deschidă o linie de creditare de 15 milioane de lei. Pentru asta pune gaj tocmai proiectele derulate pe aceşti bani. Modelul este preluat din străinătate, instituţiile bancare sunt dispuse să dea astfel de credite.

Prof. dr. ing. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea: „Ministerul nu a găsit o soluţie să sprijine instituţiile universitare publice. Pentru a nu amesteca bugetele şi aveam arierate, restanţe în activităţile proiectelor am zis că e mai uşor să folosim astfel de linii de finanţare."

Până acum, Senatul Universităţii din Oradea a dat undă verde pentru caietul de sarcini, care va fi scos anul viitor la licitaţie.

reporter: Laura Breb
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri