De la pâine la cultură. Abandonată de 20 de ani, moara din Valea lui Mihai va fi transformată în centru cultural

Data publicării:
moara vlm

Moara Gizella a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea şi stă nefolosită de mai bine de două decenii. Ultima dată a găzduit o turnătorie. Între timp, s-a degradat din ce în ce mai mult, iar acum stă să se prăbuşească şi are nevoie urgentă de reparaţii capitale. Primăria din localitate încearcă să obţină finanţări de la stat pentru a amenaja o sală de spectacole si mai multe spaţii expoziţionale.

"Avem o şansă de a obţine nişte bani de la Guvern, mai bine spus, 1.500.000 de lei", explică  József Nyakó, primarul oraşului Valea lui Mihai

În total, ar fi nevoie de cel puţin 4 milioane de lei, iar restul banilor ar putea fi asiguraţi de către primărie. Artiştii locali sunt încântaţi de proiectul primăriei şi speră ca acesta să se realizeze cât mai curând.

"Lumina este foarte potrivită, sunt posibilităţi de a primi lumină naturală de la geamuri mari şi de la uşile mari. Deja în visul meu, am şi expus aici 200 de fotografii", spune Károly Bíró, preşedintele clubului fotografic din Valea lui Mihai.

Dacă finanţarea va fi obţinută spaţiul ar putea găzdui si biblioteca orăşenească.

În Bihor, există mai multe spaţii abandonate destinate cândva industriei morăritului care ar putea intra in circuitul cultural. Un exemplu este moara Emilia din Oradea, aflată tot în centrul oraşului, nefolosită de decenii.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri