Directorul Muzeului Ţării Crişurilor se opune mutării exponatelor în Cetatea din Oradea

Data publicării:
BETA mutare muzeu

Potrivit lui Aurel Chiriac, mutarea în clădirea renovată a fostei Garnizoane ar permite expunerea a jumătate din cele 400 de mii de piese ale muzeului. Asta, în condiţiile în care, în perioada de glorie a instituţiei, abia 3 procente din patrimoniul acesteia au fost expuse. Directorul Muzeului Ţării Crişurilor le-a răspuns şi celor care susţin că prin transformarea Palatului Princiar în spaţiu de expoziţie ar fi reduse cheltuielile de întreţinere.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor: "Nu cred că în cazul acesta întreţinerea poate determina distrugerea unei instituţii, pentru că e distrugere în momentul în care se reduce la jumătate sau un sfert din bunuri, cum ar fi secţia de istorie, etnografie."

În Cetatea din Oradea spaţiul disponibil este de 3 mii de metri pătraţi, în comparaţie cei 16 mii de metri pătraţi din Garnizoană. Aurel Chiriac acuză şi condiţiile din Palatul Princiar, care nu permit expunerea unor piese sensibile.

„Marea problemă, care e permanentă e igrasia, nu sunt făcute multe lucrări. Întreţinerea ar crea o gaură neagră în bugetul Bihorului."

Aurel Chiriac susţine că în clădirea fostei garnizoane au fost create circuite care să permită vizitarea în bune condiţii a exponatelor şi care limitează cheltuielile. 

Deocamdată, mutarea Muzeului Ţării Crişurilor este încă în stadiul de proiect.

redactor: Laura Breb

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri