Doi patroni danezi au selectat la Oradea 135 de muncitori pentru cules de căpşuni şi mazăre

Data publicării:
cules-de-capsuni

Adrian Suciu a lucrat şi 2013 în Danemarca împreună cu soţia lui şi vor să meargă şi anul acesta la cules de mazăre. Cu banii câştigaţi şi-au construit o casă şi vor să investească în agricultură. Spun că angajatorii danezi sunt foarte serioşi.

"Munca în Danemarca la mazăre se desfăşoară în câmp. Mergem dimineaţa la ora cinci, până la 12, 13 în funcţie de comada care este în fiecare zi. Recoltatul se face manual, suntem plătiţi în funcţie de câte kilograme culegem în fiecare zi pe persoană", spune Adrian Suciu.

Anul acesta, doi fermieri danezi au pus la dispoziţie 35 de locuri de muncă la cules de căpşuni şi 100 la cules de mazăre. Candidaţii au fost selectaţi chiar de angajatori, care le oferă cazare la preţuri cuprinse între trei şi şapte euro pe zi de persoană.

Printre cele 150 de persoane care s-au prezentat la selecţie se numără şi Emilia Stoica. Ea a venit din Călăraşi până la Oradea ca să prindă un loc de muncă la cules de mazăre. Drumul a meritat pentru că a fost admisă de danezi.

"Ne-a spus că o să fie bine, că o să ne plătească bine, că cazarea o să fie bună. O să culegeţi mazăre? O să culegem mazăre opt ore pe zi, eu am mai fost în străinătate, deci ştiu cum este."

Angajatorii i-au atenţionat pe români că vor munci cot la cot cu ei, iar cei mai harnici pot avansa.

"Trebuie să fie rapizi, eficienţi, trebuie să fie capabili să se automotiveze", le-a transmis candidaților Peter Johansen, un fermier din Danemarca.

Românii vor pleca în Danemarca din luna iunie. La cules de căpşuni vor sta 6 săptămâni, iar la mazăre trei luni, în funcţie de producţie. 

reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri