Exerciţiu de salvare în cazul unui accident, organizat la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu descarcerareţ (4)
foto: ISU Crişana

Şoselele din România sunt adevărate drumuri spre moarte. O arată statisticile oficiale care ne plasează pe primul loc în Europa într-un nedorit top al deceselor în accidente rutiere: aproape 100 de cazuri la un milion de locuitori, dublu faţă de media continentală. Asta deşi echipele de salvare intervin de urgenţă şi duc o luptă contracronometru pentru salvarea victimelor. Au demonstrat-o şi aseară într-un exerciţiu organizat în Oradea.

Scenariul e simplu, dar presupune o intervenţie complexă: în urma unui accident trei persoane sunt rănite; două dintre acestea rămân încarcerate, iar una este aruncată în afara autoturismului. În zonă vin de urgenţă echipaje de descarcerare, terapie intensivă şi paramedici care le acordă primul ajutor victimelor.

Dacian Juca, medic specialist medicină de urgenţă: "Pentru descarcerarea unor victime este nevoie, după cum aţi văzut, de cunoştinţe medicale şi de aparatură adecvată a nu agrava leziunile. În primul rând, ca cetăţeni care sunt martori ai unui accident, suportul moral al victimelor până la sosirea echipajelor de suport vital avansat. Cel mai important lucru: de a ţine victima nemişcată."

Mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana: "Echipajul de descarcerare acţionează pentru evacuarea victimelor din autoturismul avariat, iar echipajele de pompieri militari, paramedici şi terapia intensivă mobilă pentru acordarea îngrijirilor necesare, toate aceste etape fiind explicate celor prezenţi în detaliu de către medicul SMURD."

Fiecare mişcare a salvatorilor a fost urmărită cu atenţie de oamenii strânşi în zonă.

"M-a impresionat mult când a tăiat maşina, când a tăiat stâlpii şi a ridicat plafonul maşinii şi când au pus pe targă victimele", spune un copil.

"Nu aş vrea să întâlnesc aşa ceva în realitate, dar din nefericire am întâlnit foarte multe cazuri şi ţin să îi felicit pe pompieri, pe cei de la SMURD", spune un localnic.

foto: ISU Crişana
foto: ISU Crişana

Exerciţiul de salvare a fost organizat în cadrul unui celei de-a treia ediţii a unui proiect al Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea.

"Ideea proiectului este de a conştientiza populaţia cu privire la complexitatea măsurilor de acordare a primului ajutor, având în vedere frecvenţa foarte mare, din ce în ce mai mare a accidentelor rutiere", a precizat Cătălina Brisc, coordonator al proiectului.

Dacă acesta a fost doar un exerciţiu, statisticile arată o realitate mult mai dură. România se află pe primul loc în UE la numărul de morţi în accidente: 98 de decedaţi la fiecare milion de locuitori, în timp ce în Uniunea Europeană media este de 49 de victime.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri