Fără after-school în şcoli? Dascălii nu mai au voie să-şi mediteze propriii elevi

Data publicării:
180910_copii parinti PACHET_SCOALA_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un cod de etică al ministerului învăţământului ar putea pune capăt programelor de after school plătite din România. Noua reglementare nu mai permite învăţătorilor să taxeze părinţii pentru activităţi desfăşurate în incinta şcolii, şi nici profesorilor să îşi mediteze propriii elevi. Inspectoratele judeţene au informat deja şcolile, însă nu este foarte clar ce vor face părinţii cu copiii, care rămâneau la în unitatea de învăţământ cel puţin până la ora 16.

Ordinul Ministerului Educaţiei, care stabileşte un set de norme etice în învăţământul din România, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 octombrie, şi a intrat în vigoare imediat. Efectele sale sunt multiple: sunt interzise activităţile care aduc venituri cadrelor didactice în incinta şcolii, iar profesorii nu îşi mai pot medita propriii elevi.

Cei mai afectaţi ar urma să fie învăţătorii care desfăşurau activităţi tip After School şi care în baza unor PFA-uri încasau sume importante de la părinţi pentru activităţile de până la ora 16.

"Noi avem acum două variante: sau lucrăm în regim de voluntariat, ceea ce este destul de dificil pentru că un om aşteaptă şi o recompensă pentru munca suplimentară pe care o desfăşoară, sau trebuie să găsim o altă formulă prin care noi să reuşim să plătim cadrele didactice", a explicat Călin Perţe, directorul adjunct al Liceului "Onisifor Ghibu" din Oradea.

Singura variantă în care părinţii îşi pot lăsa copiii la şcoală după terminarea orelor este programul "Şcoala după şcoală", care însă este gratuit.

"Mă afectează în primul rând în ceea ce priveşte programul: mulţi părinţi lucrează până la or 16, respectiv 17 - programul se va finaliza la ora 12. Nu mă voi putea învoi de fiecare dată ca să-mi scot copilul; să apelez la o bonă va fi destul de costisitor, aşa că prefer varianta after", spune un părinte.

Noul cod este contestat de reprezentanţii sindicatelor din învăţământ.

"Românul ştiţi că este inventiv şi ce va zice: hai tu, de la clasa B, te ocupi de copiii mei, iar eu, de la clasa A, mă ocup de ai tăi şi tot aşa. Tot o să facă after school, cu meditaţiile la profesori acelaşi lucru. Eu meditez copiii de la clasa ta şi tu pe a mei", consideră Ioan Ţenţ, şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Bihor.

Ţenţ crede că noul cod de etică îi va bulversa şi pe părinţi, dar va bloca şi activitatea societăţilor comerciale care livrau mâncare către şcoli.

"Părinţii nu mai au cu cine să îşi lase copiii, iar firmele acestea de catering sau cantinele îşi vor pierde obiectul muncii. Banii care se produc cu after school rămân în cadrul unităţii şcolare, deci sunt venituri în plus."

Nerespectarea acestui cod de etică poate atrage sancţiuni din partea Inspectoratului Şcolar, care merg până la desfacerea contractului de muncă.

Reporteri: Bogdan Băcilă, Andrada Reşte, Claudiu Mihuţ
Operatori: Florin Lucuţa, Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri