Faţada Liceului Szent Laszlo, reparată pe banii Episcopiei Romano-Catolice din Oradea

Data publicării:
BETA liceu

Episcopia Romano-Catolică din Oradea a revendicat clădirea prin legea retrocedării. În anul 2010, când în imobil funcţiona Liceul Economic Partenie Cosma, Primăria a încercat să acceseze fonduri europene pentru reparaţii, acest lucru însă nu s-a mai realizat.

"A existat un proiect de reabilitare a liceului Szent Laszlo, întocmit de Primărie, era în faza de precontractare. Din păcate, din cauza unor divergenţe cu finanţatorul, probabil şi de natură juridică, această finanţare nu a mai venit", precizează Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Pentru că în timpul verificărilor proiectului destinat refacerii faţadei Liceului Szent Laszlo, în clădire se aflau încă elevi ai liceului economic, acesta a fost anulat. Faţada clădirii aflată în stare avansată de degradare a fost învelită într-o plasă protectoare. Pentru nu o lăsa să se degradeze, Episcopia romano-catolică a început lucrările de reparaţii pe cont propriu.

"Am fost, practic, obligaţi de situaţie şi am încercat să identificăm fonduri proprii", spune Anton Jitaru, directorul economic al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea. "Fiind o clădire monument istoric, va fi reabilitată în aşa fel ca să respectăm starea clădirii de odinioară", continuă Éva Zalder, directorul Liceului Romano-catolic Szent László

Conducerea şcolii susţine că lucrările se vor derula în funcţie de posibilităţile financiare ale episcopiei şi speră ca până la începutul următorului an şcolar acestea să fie terminate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri