Faţade refăcute, curţi interioare lăsate de izbelişte

Data actualizării: Data publicării:
curti interioare

Reabilitarea clădirilor de patrimoniu din Oradea are şi o parte mai puţin plăcută ochiului. În timp ce exteriorul atrage privirile, curţile interioare au probleme grave şi se deteriorează pe măsură ce trece timpul. Dacă în imobilele declarate ca fiind monumente istorice primăria poate interveni pentru a le reabilita, în celelalte clădiri vechi restaurarea este datoria proprietarilor.

„Foarte frumos, foarte frumos s-a refăcut. Absolut tot! Şi turnuleţele aici, tot, tot!”

„Pe partea asta, e iluminat şi decorul, ceea ce îi dă cu mult mai mare fast.”

Acestea sunt reacţiile celor care traversează Corso-ul orădean, unde clădirile istorice au fost reabilitate. Puţini ştiu că în spatele faţadelor atrăgătoare, curţile interioare ascund grave probleme care îşi aşteaptă rezolvarea. Se întâmplă şi în cazul Palatului Stern, al cărui exterior a fost reabilitat anul trecut cu peste un milion de lei. Însă canalizarea clădirii se înfundă periodic din cauza ţevilor veci.

„Canalizarea mi se pare cea mai importantă şi după aceea burlanele, partea de sus. Terasele...noi am reuşit mai demult să le cimentăm, acolo se poate şi vedea, şi sus, cădeau pe noi”, explică Maria Mureşan, proprietar.

Cele mai multe apartamente din clădirile din centrul istoric sunt ocupate de firme care de cele mai multe ori nu se implică în remedierea problemelor.

În foarte multe din aceste clădiri nu s-au făcut investiţii în infrastructură, în ceea ce înseamnă sistemul de încălzire, sistemul de canalizare, componentele care ţin de infrastructura electrică”, susţine arhitectul Cristian Puşcaş.

„Curţile interioare ar trebui valorificate la valoarea lor, deci ar trebui să intre aceste curţi, cu farmecul lor extraordinar, cu atmosfera lor deosebită, ar trebui să intre în circuitul turistic, deci nu doar să fie o restaurare de faţadă, să trăim într-un fel de Disneyland”, este de părere Ramona Novicov, critic de artă.

Edilii promit că se vor implica şi în reabilitarea curţilor interioare.

În ceea ce priveşte clădirile clasate ca monument, acolo se reabilitează atât faţada exterioară, cât şi tot ce înseamnă faţadele curţilor interioare, gangurile”, a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Monumentele istorice din Oradea sunt refăcute pe baza unor contracte public-private. Potrivit acestora proprietarii suportă 80% din valoarea investiţiei şi primăria restul de 20%.

În cazul clădirilor care nu sunt monumente istorice, dar se află în centrul vechi al oraşului, refacerea curţilor interioare le revine locatarilor.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri