Filme premiate la Cannes, proiectate la Teatrul "Regina Maria" din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
les film de cannes a Oradea

Filme premiate în cadrul celebrului festivalul de la Cannes s-au văzut la sfârșit de săptămână la Oradea. S-a întâmplat în Sala Mare a Teatrului "Regina Maria", unde, în lipsa unor cinematografe funcționale, au fost proiectate peliculele. Les Films de Cannes a Oradea este o ediție locală a festivalului fondat în 2010, în Capitală, de regizorul Cristian Mungiu.

Programul primei ediții a evenimentului "Les Films de Cannes a Oradea" a inclus filmele recompensate anul acesta cu cele mai importante premii ale festivalului de pe Riviera franceză.

„Bineînțeles, câștigătorul Palme d'or, va fi câștigătorul Caméra d'Or - Girl, care e un film de debut și, nu în ultimul rând, câștigătorul "Un Certain Regard" care este secțiunea dedicată filmelor care aduc o nouă viziune în filmul european", a declarat Doru Pop, critic de film.

Spectatorii au avut acces în schimbul a 12 lei.

„E important fiind primul, înseamnă că suntem cumva recunoscuți ca un oraș care are un număr suficient de oameni care să facă efortul să vină la astfel de filme."

„Mi se pare foarte important să îl avem aici și să ne conectăm cu restul Europei din punct de vedere cultural."

Peliculele au fost proiectate în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. S-a întâmplat într-un oraș care, deși până în anii '90 avea 8 săli de proiecție, oferă acum un singur cinematograf în interiorul unui mall, unde orădenii nu pot viziona filme de artă sau de festival.

„Pentru ca aceste conținuturi să fie accesibile concetățenilor noștri trebuie să existe o rețea națională de cinematografe de artă. Nu e suficient ca două trei mari orașe să zicem Clujul sau Bucureștiul sau Iașul să aibă spații specializate.Trebuie ca marile comunități urbane din România să aibă astfel de spații", consideră Doru Pop, critic de film.

"Les Films de Cannes a Oradea" a pus municipiul bihorean pe lista celor nouă orașe din România unde au loc proiecții cu cele mai premiate și interesante filme de autor din lume.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri