FOTO. Cote depășite pe mai multe râuri din bazinul Crișurilor

Data actualizării: Data publicării:
cote de atentie ABA Crisuri (2)
foto: ABA Crişuri

În urma precipitaţiilor abundente căzute sâmbătă și duminică în nord-vestul țării, au fost atinse cotele de apărare la 12 staţii hidrometrice din bazinul hidrografic al Crișurilor. Cele mai mari probleme sunt pe râurile Barcău și Bistra, unde au fost atinse cotele de inundații. Autoritățile au intervenit pentru a scoate apa din mai multe gospodării inundate și au înălțat un dig pentru a evita revărsarea apelor.

foto: ABA Crişuri
foto: ABA Crişuri

foto: ABA Crişuri

Potrivit unui comunicat al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, de sâmbătă, 17 martie, de la ora 6, până duminică la amiază au fost depășite cotele de apărare în localităţile Balc, Marghita, Chiribiș, Sărsig (din județul Bihor), Tauț, Timercea (județul Arad), Marca, Nușfalău (județul Sălaj) și Ghilești, din județul Satu Mare.

Cele mai abundente precipitaţii au fost înregistrate la staţiile hidrometrice din localităţile Sărsig (23,4 l/mp), Chiribiș (23,5 l/mp), Sălard (25 l/mp), Marghita (22 l/mp), Balc (28,7 l/mp), Marca (22,2 l/mp) şi Nuşfalău (30,7 l/mp).

Specialiștii ABA Crișuri susțin că pe cele mai multe cursuri din nord-vest tendința este de creștere a nivelului apei.

“O atenţie sporită se solicită pentru râurile Barcău și Bistra, unde la ora actuală s-a atins cota de inundaţii aferentă codului portocaliu. Până în prezent, ABA Crișuri a venit în ajutorul localnicilor din Viișoara și Suplacu de Barcău cu motopompe pentru a evacua apa din gospodării, iar în localitatea Ghiribiș a fost necesară o supraînălțare de dig pe o lungime de 10 metri ”, a declarat directorul instituţiei, Sorin Guler.

Debitele şi precipitaţiile înregistrate în zonele aflate sub incidenţa avertizării hidrologice sunt comunicate din teren din trei în trei ore. Avertizarea hidrologică rămâne valabilă până luni, 19 martie, ora 12 - pentru codul postocaliu, și ora 20 - pentru codul galben.

Meteorologii avertizează că până marţi vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă. Luni, pe arii extinse vor fi precipitații mixte ziua și ninsori noaptea, favorizând producerea ghețușului. Pe arii restrânse cantitățile cumulate vor depăși 15 l/mp.

Marți, pe arii relativ extinse vor fi predominant ninsori. În cursul serii de marți, aria precipitațiilor se va restrânge, dar acestea vor fi mixte favorizând poleiul. Vântul va sufla slab la moderat.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri