Grefiere cu normă de halterofile. În fiecare zi, grefierele Tribunalului Bihor cară dosare de sute de kilograme

Data publicării:
BETA dosare grele

Din camera dosarelor până în sala de judecată o grefieră urcă 28 de trepte, de câteva ori pe zi, cu o greutate de până la 50 de kilograme de fiecare dată.

"Avem de cărat, efectiv cărăm sute de kilograme. Am avut zi cu 200 de dosare. Nu le-am cântărit, dar m-am speriat când le-am văzut aşa ochiometric", spune Nicoleta Sîrmă, grefieră în cadrul Tribunalului Bihor.

Uneori nici cărucioarele nu ajută. Sunt dosare realmente uriaşe, care nu pot fi cărate decât pe bucăţi, în mâini.

"Nu ai cum să pui un dosar cu 40 şi ceva de volume cu 600 de fiele într-o sacoşă. Le ducem în braţe în mâini", explică Adriana Heredea, grefier în cadrul Tribunalului Bihor.

Reprezentanţii Tribunalului spun că de vină pentru această situaţie este faptul că instanţa funcţionează provizoriu într-o fostă şcoală, pe timpul reparaţiilor la Palatul de Justiţie.

"Modul de amplasare a serviciilor, arhiva la parter, sălile de judecată la etaj, determină grefierele să care dosare zeci de kilograme pe scări", susţine Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Medicii avertizează că efortul ridicării de greutăţi pentru persoanele neantrenate înseamnă un efort mare care poate aduce şi acidentări şi probleme fizice.

"Fracturi la coloana cervicală coloana lombară. Purtarea de greutăţi combinată cu fragilitate osoasă poate duce la astfel de fracturi", detaliază dr. Alin Iova, medic sportiv.

"La mine a dus la hernie de disc cervicală am fost internată anul acesta la neurologie cu semipareză pe ambele braţe, am periartrită scapulo humerală, mi-e afectat umărul, urmează o operaţie, am un ligament rupt", povesteşte Nicoleta Sîrmă, grefieră în cadrul Tribunalului Bihor.

Medicii sportivi au calculat că eforturile depuse zilnic de grefiere înseamnă un consum caloric de până la 3 mii de calorii. Mai mult decât arde un sportiv la un antrenament dur.
Situaţia s-ar putea remedia abia anul viitor, când Tribunalul se va muta într-un sediu reabilitat care va beneficia de lifturi.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri