Sari la conținut

Gripa creşte vânzările de măști medicale

Explozia din această perioadă a cazurilor de viroze și gripă a crescut considerabil vânzările de măști medicale. În Baia Mare, spre exemplu, într-o singură farmacie s-au vândut, numai în ultimele săptămâni, peste 150 de astfel de obiecte. Farmaciștii le recomandă cu atât mai mult cu cât numărul pacienților cu viroze respiratorii este cu peste 30% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar valul de îmbolnăviri pare greu de stăpânit.

"Mi se pare absolut necesar să porți o mască igienico-sanitară în momentul în care ai contactat un virus gripal pentru răspândirea acestuia", consideră Simina Ardelean-Timiș, președinta Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

Tot mai multi pacienți au înțeles că, în cazul virozelor respiratorii, ușor transmisibile, protejarea celor din jur este importantă. Aşa că, pe lângă medicamente, cumpără din farmacii și măști igienico-sanitare. Cu atât mai mult cu cât prețul este mai degrabă unul simbolic, de 35 de bani pe bucată.

"De obicei, măștile medicale sunt cerute de către părinți sau de către bunici în momentul în care există virusul respectiv în cadrul familiei la adulți, pentru a evita contactul cu alte persoane", spune Simina Ardelean-Timiș.

Spre exemplu, numai într-o singură farmacie din Baia Mare s-au vândut, în ultima lună, peste 150 de astfel de măști. Valul de viroze respiratorii din ultima perioadă a făcut ca numărul bolnavilor să crească foarte mult.

În schimb, cei care și-au făcut, din timp, vaccinul antigripal sunt feriţi de astfel de probleme.

"Nu se îngrijeste lumea. Trebuia să își ia antigripalul ăla, eu mi l-am luat și, mulțam la Dumnezeu, n-am probleme. Anul trecut nu l-am luat, anul trecut nu l-am luat și am avut probleme. Uite, acum l-am luat și nu am probleme", spune un băimărean.

Pentru a evita contactarea virușilor, medicii vin cu recomandări cum ar fi evitarea zonelor aglomerate, o igienă corespunzătoare, odihnă suficientă, dar și o dietă echilibrată.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa