Sari la conținut

Impozit mai mic în Oradea. Taxa pentru clădiri rezidenţiale mixte scade de la 1% la 0,6%

Persoane fizice sau firme, orădenii care au spații în clădiri de locuit și în care se desfășoară activități comerciale trebuie să facă un raport de evaluare al imobilului. Documentul urmează să fie depus la primărie până pe 31 martie. Pe baza lui, dar şi a criteriilor stabilite de Codul Fiscal şi a cotei de impozitare fixată de autorităţile locale, va fi calculat nivelul impozitului.

"Dacă se pot identifica suprafețe pentru locuit și activități economice clădirea este clădire mixtă, se plătește impozit rezidențial pentru suprafața de locuit și nerezidențial pentru suprafața cu destinație economică", susţine Nadia Haş, directorul economic al Primăriei Oradea.

"Și primăria se găsește într-o situație similară. Pentru toate clădirile pe care le deține și în care se desfășoară activitate comercială va trebui să pretindem și să comunicăm acelui chiriaș valoarea de impozitare a proprietății", explică Eduard Florea, administratorul public al Oradei.

Edilii spun că reducerea nu putea fi mai mică de 0,6 la sută, având în vedere că bugetul local a fost deja aprobat, iar o scădere mai mare a cotei de impozitare ar fi afectat alocarea fondurilor.

"S-a eliminat impozitarea sau supraimpozitarea pentru clădirile mai mari de 150 de metri. Vechimea clădirii aduce o reducere a impozitului mai mare decât era înainte. Sunt și măsuri care reduc veniturile la bugetul local", spune administratorul public al Oradei.

"În urma analizării evaluărilor care au intrat până în momentul de față putem spune că ne putem asuma o cotă de 0,6 fără să ne asumăm, adică fără a risca. În cazul în care am scădea direct la 0,3 ne-am fi aruncat într-o zonă de risc", consideră Istvan Huszar, viceprimarul Oradei.

Reducerea cotei de impozitarea la 0,6 la sută se va face după ce hotărârea va fi acceptată de consilierii locali în viitoarea şedinţă. Cei care au plătit deja impozitul calculat pentru o cotă de 1% vor putea solicita restituirea diferenţei după recalcularea taxei.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa