Sari la conținut

În practică la Audi. 14 elevi din Oradea şi-au efectuat stagiul de practică la o uzină auto din Germania

Cristian este elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi" din Oradea, la specializarea tehnician-electrician auto. Alături de alţi 13 colegi a petrecut trei săptămâni în uzina Audi din Neckarsulm, Germania, unde şi-a făcut practica anuală.

"În fiecare zi aveam diferite sarcini, aveam de montat, de demontat, în altă zi verificam. Ne-au pus şi la sudură", spune Cristian Vinţe.

Elevii orădeni au intrat în laboratoarele de testare ale constructorului german şi au avut posibilitatea să lucreze cu maşini şi motoare de ultimă generaţie.

"Am lucrat pe Audi A3, Q5, A4, A5. Am lucrat cu testerul, ne-au arătat cum se lucrează cu testerul."

Profesorii spun că reprezentanţii uzinei germane au fost impresionaţi de cunoştinţele elevilor orădeni.

"Copiii noştri s-au ridicat la nivelul copiilor din Germania, chiar unii dintre ei spuneau că au făcut copiii noştri lucrări mult mai bune la unele activităţi desfăşurate, decât ei", susţine Nicolae Moţ, profesor de electronică şi automatizări.

"Au fost solicitaţi ca la sfârşitul perioadei de şcolarizare să se întoarcă să lucreze acolo", se mândeşte prof. Daniela Vâlceanu, directorul Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuşi" din Oradea.

Este o ofertă pe care liceenii nu ar refuza-o, mai ales că "angajaţii sunt foarte respectaţi, locuri de muncă sunt foarte multe", a observat Cristian Vinţe. 

Cei 14 tineri de la Colegiul "Constantin Brâncuşi" din Oradea au ajuns în Germania printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 42 de mii de euro. Şcoala orădeană este prima din ţară ai cărei elevi fac practică în uzina Audi din Neckarsulm.

reporter: Edina Szomoru
opetartor: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboș