Sari la conținut

La mulţi ani, România! | La Oradea a avut loc un ceremonial militar şi o paradă de 1 Decembrie

Mii de orădeni au sărbătorit, în stradă, Ziua Naţională a României. După ceremonialul militar de la statuia Ostașului Român, manifestările s-au mutat în Centrul Civic. Pe muzică de fanfară, soldații au defilat prin faţa Catedralei Ortodoxe. La finalul festivităților au fost împărţite aproape trei mii de porţii de fasole cu ciolan, pregătite de Garnizoana Oradea.

10

Festivitățile au început la ora 11, în fața monumentului Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie. În fața celor peste 3000 de spectatori, militarii au prezentat drapelul de luptă, iar un sobor de preoți a oficiat o slujbă în cinstea eroilor.

Prefectul de Bihor a premiat mai multe persoane care s-au evidențiat în profesiile lor. Printre cei care au primit distincții se numără urologul Gheorghe Bumbu şi actorul Richard Balint.

După depunerile de coroane, festivităţile s-au mutat în Centrul Civic, unde 20 de mii de orădenii au urmărit defilarea militarilor.

"- Frumos, frumos, foarte frumos.
- Ce le doriţi românilor de ziua lor?
- La mulţi ani la toată lumea şi multă sănătate", a transmis o orădeancă.

"- Ţi-a plăcut parada militară?
- Da, a fost chiar frumoasă. Sincer, nu am mai fost la o paradă până acum, dar asta chiar mi-a plăcut foarte mult."

După paradă, sute de oameni s-au aşezat la coadă ca să primească tradiţionala fasole cu ciolan. La fel ca anul trecut, Garnizoana Oradea a pregătit 2.700 de porţii.

Anul acesta, românii au marcat 98 de ani de la Marea Unire.

Reporteri: Claudiu Mihuț, Anca Deac
Operatori: Constantin Gheorghiță, Gabor Szilagyi