Sari la conținut

Leşu Trail | Caritate şi alergare montană

Mii de kilometri au parcurs într-o singură zi participanţii la o competiţie mai puţin obişnuită desfăşurată în munţii Vlădeasa, Bihor şi Pădurea Craiului. Veniţi din România şi Ungaria, concurenţii au străbătut fiecare între 20 şi 100 de kilometri şi au făcut-o cu un scop nobil: să strângă bani pentru copii afectaţi de boli grave.

Înainte de a porni pe munte, cei aproape 200 de participanţi au primit hărțile mai multor trasee. În funcţie de condiţia fizică, au ales să le străbată pe cele de 20, 40, 60, 80 sau 100 de kilometri.

"De obicei, cei care fac 20 sau 40 de kilometri merg cu familii, să fie în natură împreună; cei care fac mai mulți kilometri de obicei aleargă - este o încercare, o provocare", spune Orsolya Szabo, organizatorul competiţiei.

Fie că au vrut să fie împreună cu familia sau pentru a-şi testa limitele, unii au venit de la sute de kilometri distantă, chiar din Ungaria.

"Din Hebes, Hajdu Bihar, am venit din Ungaria. Am ales distanţa de 20 de kilometri. Suntem un colectiv de prieteni. Am venit pentru a fi în natură, să ne bucurăm că suntem împreună."

"Atât voi merge cât îmi permite condiția fizică. Am venit pentru distanța de 20 de kilometri; este a patra ocazie când vin."

Startul s-a dat din zona staţiunii Stâna de Vale. La pas sau în alergare, participanţii au pornit pe trasee. Însoţiţi de ghizi, au avut timp să descopere şi frumuseţile naturale ale Apusenilor.

"Este un timp recomandat de 7 ore, la 20 de kilometri asta se poate face. Traseul nu este foarte dificil, în schimb este foarte frumos, mai ales când vom vedea vârful Buceasa. Sunt zone foarte frumoase, păduri de conifere, cascadă."

Anul acesta evenimentul a reprezentat un prilej pentru strânge bani pentru o tabără destinată copiilor care suferă de mai multe afecțiuni grave.

"Noi suntem un grup de prieteni care ne-am gândit ca anul acesta să popularizăm o tabără pentru copii bolnavi de diabet și cancer, respectiv artrită juvenilă", a explicat Csilla Verestoy.

"Ajutăm și la tabăra Yuppi care ajută copii bolnavi. Prin efortul depus aici ajută și ei niște bani pentru tabără."

Autoritățile locale s-au alăturat competiţiei pentru a promova patrimoniul turistic al Bihorului.

A fost cel de-al nouălea an consecutiv în care iubitorii muntelui au putut participa la o competiție turistică de în Apuseni.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă