Listele cu drepturile pacienţilor, ignorate de bolnavi

Data publicării:
pacienti-56192

"Nu le-am citit, le-am auzit şi cred că sunt ceva logic." sustine una dintre pacientele Spitalului Judetean din Oradea.

"Nu şi le citesc, nici obligaţiile, nici drepturile, ba mai mult trei sferturi dintre ei nu citesc nici biletul de ieşire." intareste dr. Dumitru Mohan, medic primar neurochirurg.

Am făcut un experiment ca să vedem, în 15 minute, câte persoane să opresc în dreptul listelor cu drepturile pacientului afişate chiar pe uşa de intrare într-o secţie.

Rezultatul: nici măcar o singura persoană nu şi-a oprit privirea pe acestea. Drepturile pacienţilor sunt afişate în aşa fel încât să fie sub nasul oricui, iar de multe ori tapetează la propriu pereţii saloanelor.

Pe una dintre sectii drepturile pacientului au fost afişate chiar pe uşa toaletei asta pentru ca fiecare pacient să se izbească de ele la propriu. Însă, chiar şi aşa foarte puţini dintre ei le parcurg.

"Pacienţii citesc mai rar şi noi ca asistente medicale trebuie să le explicăm." marturiseste Carmen Brazdă, asistentă medicală.

"Aceste informaţii sunt uşor de abordat pentru pacienţii care citesc coerent, care înţeleg exprimarea legislativă a unei afirmaţii." spune dr. Amorin Popa, şeful secţiei de Diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea.

Printre drepturile pacienţilor se numără unele care îi miră şi pe doctori.

"Este bizar că el are şi dreptul să refuze informaţia dacă consideră că îi produce suferinţă, deci sunt câteva lucruri care se bat cap în cap în această lege." afirma

dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea.

Pentru că aceste hârtii afişate în spitale nu par suficiente pentru informarea pacienţilor, ministerul Sănăţăţii va tipări 200 de mii de pliante cu drepturile pacienţilor. Acestea vor fi distribuite în 400 de unităţi sanitare din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri