Locurile din școlile tehnice, oferite la târg

Data publicării:
stire - targ scoli profesionale
O maşinuţă de jucărie care se plimba pe un traseu sau un robot care turna apă dintr-o sticlă într-un pahar au fost atracţiile târgului desfăşurat într-un mall din Oradea. 
În acest fel, 17 licee tehnologice din Bihor au încercat să atragă cât mai mulţi elevi, care să înveţe o meserie în următorii doi ani. Tinerii au aflat că pot alege să devină ospătari, coafeze sau silvicultori. 
"Este foarte important ca un absolvent de școală profesională să aibă o meserie după care să poată câștiga să traiască bine el și familia lui", susţine Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea.
 
Ofertă de practică în parcul industrial
Elevii nu trebuie să aştepte până la finalizarea studiilor ca să câştige nişte bani. Ei pot profita de oferta companiilor din parcul industrial Oradea, unde pot face practică plătită cu până la 200 de lei pe lună. La această sumă se adaugă bursa de stat, care are aceeaşi valoare.
"Durează doi ani după nouă clase, doi ani de zile, dar cu o pondere de 60% practica", precizează Florian Mierluț, inspector de specialitate pentru învățământul profesional.
"Cunosc o meserie, au prioritate la angajare după absolvirea învățământului", completează Liana Boangiu, manager resurse umane în cadrul Eurobussnies Oradea.
 
Sfaturi de la primar
Adolescenţii au fost sfătuiţi chiar de primarul Oradei să înveţe o meserie. "În termeni reali, un bun meseriaș câștigă mult mai bine astăzi decât un absolvent de studii superioare. Aceasta este realitatea", le-a transmis Ilie Bolojan. 
Pentru anul școlar viitor sunt prevăzute în programul de admitere 869 de locuri împărțite în 31 de clase, din care mai mult de jumătate sunt ocupate după prima etapă.
A doua perioadă de înscrieri în învățământul profesional bihorean are loc în perioada 11-25 iunie iar a treia între 27 şi 31 august 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri