Sari la conținut

Maraton de operaţii la Oradea. Zeci de medici din ţară şi străinătate participă la un training de uroginecologie

Peste 20 de medici rezidenţi din România au asistat pe viu la o operaţie de histerectomie, adică extirparea uterului unei paciente de 55 de ani. Unii dintre ei au pus mâna şi pe instrumentele medicale, asistaţi de medicul coordonator, cu experienţă de zeci de ani în domeniu.

"Astăzi vom face probabil cinci intervenţii de uroginecologie şi o intervenţie de prolaps urogenital, adică uterul este afară din vagin. Sunt intervenţii care necesită o instrucţie în plus", susţine doctorul Gheorghe Bumbu, președinte al Asociaţiei Române de Urologie.

Tot ce se întâmplă în sala de operaţie este transmis live într-o sală de conferinţe, unde alte zeci de medici specialişti asistă în timp real la intervenţia chirurgicală.

Cristian Câmpean lucrează de 11 ani în America ca şi medic uroginecolog. Din 2011 el vine la Oradea pentru a-i supraspecializa pe medicii din România care participă la această conferinţă internaţională.

"Aceste operaţii nu se pot învăţa doar din cărţi sau videouri, Participarea în sala de operaţie, învăţarea anatomiei aplicate în acest domeniu, învăţarea conceptelor de bază şi potenţialelor complicaţii, evitarea lor, este foarte important", spune medicul Câmpean.

"În sistemul medical trebuie să apară supraspecializări sau noi specializări, pentru că tehnologia şi patologia ne obligă la astfel de lucruri, aşa că uroginecologia nouă ne vine foarte bine şi suntem mândri că primii paşi s-au făcut la Oradea şi Oradea a devenit centrul uroginecologiei din România", a declarat medicul Gheorghe Carp, managerul Spitalului de Urgenţă din Oradea.

La conferinţa internaţională de la Oradea participă 250 de medici specialişti şi rezidenţi din România, Moldova, Italia, Ungaria şi Statele Unite ale Americii.

"Mulţi pacienţi şi mai ales paciente ajung la noi cu probleme de uroginecologie, cu incontinenţă urinară şi prolapsuri şi trebuie să ai cunoştinţele necesare ca să poţi trata acest fel de pacient", susţine Karim Nacer, medic rezident urolog.

Este pentru al şaselea an consecutiv când la Oradea are loc acest congres medical. În următoarele două zile vor avea loc şi sesiuni de comunicări ştiinţifice şi expoziţii de tehnică şi produse medicale.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă