Sari la conținut

Medici afectaţi de valul de viroze. Cinci doctori din Satu Mare sunt în concediu medical

Nu doar pacienții sunt afectați de valul de gripă și viroze, ci și doctorii. La Spitalul Județean Satu Mare mai mulți medici și asistente se află în concediu medical din cauza îmbolnăvirilor. Tot acolo a fost confirmat, zilele trecute, și primul caz de gripă japoneză la un pacient internat la Terapie Intensivă. Ca măsura de prevenție, în spital accesul vizitatorilor a fost restricționat, iar pe secții oamenii poartă măști medicinale.

"Pânã în momentul de faţã sunt 5 cazuri concrete pentru cã ne-au parvenit documentele medicale. Ele (documentele - n.n.) pot fi depuse pânã la sfârşitul lunii. Undeva la 15-20 de persoane estimãm ca ar fi numãrul cadrelor medicale, fie medici, fie asistente, care suferã de diverse afecţiuni respiratorii", explică Adrian Marc, managerul Spitalului Judeţean Satu Mare.

În unitatea medicală numãrul pacienţilor care suferã de viroze a crescut considerabil în ultimele două sãptãmâni.

"Cel mai grav caz de la Spitalul Judeţean din Satu Mare este cel al unui pacient în vârstã de 42 de ani, internat în acest moment pe secţia de Terapie Intensivã. Bãrbatul a fost diagnosticat cu grija japonezã, lucru confirmat de altfel, zilele trecute, şi de Institutul Cantacuzino", a transmis Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

În contactul direct cu pacienţii sau vizitatorii, şi cadrele medicale au avut de suferit. Cu atât mai mult cu cât nu toţi angajaţii spitalului şi-au făcut vaccinul antigripal.

"Nu toate sunt confirmate ca şi cazuri de gripã. Sunt foarte multe bronhopneumonii, afecţiuni ale cãilor respiratorii, bronşite, traheite, laringite şi aşa mai departe", spune managerul Spitalului Judeţean Satu Mare.

Printre angajaţii spitalului care se află în concediu medical se numără Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al instituţiei. "M-am întâlnit cu virusul gripal în urmã cu vreo 10 zile şi am fãcut şi o pneumonie. Cu tratament, mai trebuie sã stau în repaos", spune medicul.

"Nu este de mirare. De ce? Pentru cã noi venim în contact cu foarte multã lume. Foarte mulţi vin rãciţi, între ghilimele, deci cu aceastã stare viralã sau chiar cu gripã", susţine dr. Nicolae Bidilean, şeful secţiei ORL de la Spitalul Judeţean Satu Mare.

Ca urmare a îmbolnăvirilor în rândul cadrelor medicale, la începutul lunii activitatea la Unitatea de Primiri Urgenţe a avut de suferit. Însă situaţia, spune managerul spitalului, este în acest moment sub control.

Accesul vizitatorilor în spitalul din Satu Mare a fost restricţionat, iar săptămâna aceasta sunt aşteptate să ajungă şi testele antigripale de unică folosinţă.

Reporter: Izabela Jurasko/ Operator: Kristian Kosa