Medicii de familie: după protest, înapoi la birocrație

Data actualizării: Data publicării:
medici familie sm

După ce au refuzat, la finalul anului trecut, să semneze prelungirea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate și și-au închis cabinetele, medicii de familie din Satu Mare au renunțat la protest. Însă termenul de semnare a actelor adiționale a expirat, așa că doctorii se văd nevoiți să semneze noi contracte. Așa se face că, în vreme ce în cabinetele deschise abia luni se acordau consultații gratuite pacienților, la CAS Satu Mare s-a stat la rând. Peste 70 de cereri au fost depuse acolo în nici 4 ore.

Din protestatari, zeci de medici de familie din județul Satu Mare care nu au semnat la timp actele adiționale de prelungire cu CAS, au devenit luni solicitanți.

„- Pentru ce ați venit astăzi?
- Ca să depun actele pentru contractare.
- Gata protestul?
- Da, da.
- Ați obtinut ceea ce ati revendicat?
- (Nu.) Azi am intrat la cabinet și n-am putut să fac nimic. Numai rețete simple și bilet simplu”, spune un medic de familie.

O mare parte din medicii de familie sătmăreni a refuzat până luni să încheie acte adiționale cu CAS. A fost felul în care și-au arătat nemulţumirea de birocratizarea sistemului unitar al medicinei de familie şi de subfinanţarea medicinei primare.

Au revenit asupra deciziei, dar acum se află într-o altă situație dificilă. Întrucât termenul de semnare a actelor de prelungire a contractelor cu Casa a expirat pe 31 decembrie, medicii sunt puși în fața situației de a semna noi contracte.

„ E o formă de răzbunare, dar răzbunarea nu este asupra medicului, este asupra pacientului, asta vreau să spun. Pentru că, dacă s-au putut face acte adiționale să se listeze în noaptea de Revelion sau în prima zi, când s-au făcut acele, probabil că s-ar fi putut face și aceste contracte suplimentare că e o chestie formală”, susţine dr. Călin Bumbuluț, președintele AMF Satu Mare.

„Dacă astăzi sau mâine toți medicii își depun cererea, documentele care au expirat sau urmează să expire în două zile trebuie depuse şi ele, noi vom face tot posibilul astfel ca până la sfârşitul săptămânii cel târziu să semnăm aceste contracte”, explică Georgeta Pop, președintele CAS Satu Mare.

Între timp, pacienţii se plâng că nu pot primi reţete compensate.

„Toate serviciile cu cardul sunt stopate până când semnăm contractul”, a spus dr. Lotica Bogdan, medic de familie din Satu Mare.

Contractele semnate de medicii de familie cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt însă pe perioadă determinată. Documentele vor expira, indiferent de momentul semnării, pe 31 martie 2018.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri