Minţi sclipitoare, recrutate de străini. Doi elevi din Baia Mare vor studia în America şi Anglia

Data publicării:
copii olimpici1

Paul Draghiş a terminat cursurile colegiului "Vasile Lucaciu" din Baia Mare şi este pasionat de mic de astronomie şi astrofizică. A studiat ambele materii la centrul de excelenţă din cadrul şcolii, pentru că în sistemul românesc nu sunt predate decât în astfel de unităţi speciale. A obţinut zeci de medalii la olimpiadele înternaţionale de profil şi a aplicat la mai multe universităţi din străinătate.

Tânărul a fost acceptat la trei instituţii de învăţământ superior din Anglia, una din Germania şi două din America; a analizat ofertele şi a ales-o pe cea din Stanford.

"Concurența a fost de 20 de aplicanți pe un loc, o concurență foarte mare și este destul de greu să fii acel unul din 20, este un proces greu, trebuie să dai o mulțime de examene de limbă, de matematică, de fizică", spune Paul. 

A susţinut inclusiv Bacalaureatul american în clasa a XI-a, iar cel românesc, pe care îl susţine în aceste zile, contează doar pentru orgoliul său.

"După ce vor termina studiile mi-ar plăcea să lucrez în cercetare în domeniul atronomiei și astrofizicii. În România nu se studiază aceste două materii în programa școlară și asta obligă toți tinerii pasionați să plece în străinătate."

Şi colegul lui Paul, Tudor Suciu, va studia astronomia în Londra, după ce anul trecut a obţinut medalia de aur la olimpiada internaţională de la Suceava. "Întotdeauna am fost pasionat de stele, de misterele cerului, de planete. Sper să ajung cercetător în acest domeniu, astrofizică sau fizică, și vreau să ajut omenirea să descopere mai multe din misterele universului și din misterele lumii."

"Sunt minți sclipitoare, efectiv așa i-aș putea descrie, și dacă vor fi serioși în continuare, și nu văd de ce nu ar fi, sunt convins că se vor realiza pe acest domeniu", consideră Lucian Stoian, profesor de fizică.

Efortul celor doi elevi este cu atât mai mare cu cât de câţiva ani astronomia nu se mai predă în şcolile din România. "Se mai dau copiilor câteva informaţii, foarte sumare, la geografie în clasa a IX-a şi a V-a şi la fizică, în clasa a IX-a. Şi cam atât. Practic, nu prea ştim în ce lume trăim", este de părere Valentin Cucer, profesor de fizică.

Pentru Paul şi Tudor, faptul că au fost acceptaţi la universităţi de top, nu înseamnă că se vor opri aici. Acum luptă să adune fiecare trei mii de euro ca să poată participa la olimpiada internaţională din Indonezia, pentru că ministerul Educaţiei nu suportă cheltuielile pentru această competiţie.

Redactor: Florina Fofiu
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...