Sari la conținut

Muzeul mașinii naționale, amenajat la Satu Mare

Sunetul motorului unui autoturism Dacia 1100, fabricat în 1969, stârnește curiozitatea vizitatorilor. Este singurul model autohton al cărui motor este amplasat în partea din spate.

"Mașina mea preferată este Dacia 1100. Mi se pare genială. În primul rând designul și, având în vedere vârsta ei, cred că arată foarte bine."

"Este funcțională, participăm la parade cu ea. Chiar anul trecut am fost și în Polonia, Cracovia. Deci este o mașină foarte, foarte bună. Este vopseaua originală pe ea și toate piesele sunt originale", spune Beniamin Kira, proprietarul muzeului.

Mașina expusă face parte din primele modele ale producătorului român de automobile și nu e singura atracție. În muzeul din Satu Mare sunt parcate autiturisme din seriile 1300 și 1310, dar și un Logan din 2015, ediție limitată.

"Este o Dacie 1300 din 1976, cumpărată de mine în urmă cu 6 ani din bani munciți. După școală mergeam și vindeam înghețată pe o bicicletă. Și realizatorul muzeului m-a văzut pe mine cu Dacia și de atunci a prins dragostea pentru Dacia și și-a achiziționat și el", povesteşte George Negrea, colecționar de mașini vechi.

Recent inaugurat, muzeul are toate șansele să devină un obiectiv turistic, cu atât mai mult cu cât este singurul din țară. Investiția depășește un milion de lei.

"Aveai o șurubelniță și un patent și era mașina reparată. Sunt mașinile cu care ne-am obișnuit noi atunci, altele nu aveam. Nu degeaba și nemții și francezii, unde am umblat mult pe stradă vezi extraordinar de multe mașini românești. Asta ne umple inima de mândrie."

"Am venit să îmi vizitez prietenii în România și am decis să venim la muzeu să ne uităm la mașini și a fost o idee bună. Îmi plac!"

Muzeul Daciei românești este deschis doar în weekend, între orele 9:00 și 15:00. Deocamdată, intrarea este liberă.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța