O pistă ce leagă Oradea de un oraş maghiar, inaugurată neoficial de biciclişti

Data publicării:
pista

Zeci de tineri au pornit la drum pe fâşia de asfalt care trece peste graniţa româno-maghiară. Chiar dacă nu e finalizată, pista le-a oferit posibilitatea să Parcurga în şa distanţa dintre Oradea şi oraşul maghiar Biharkeresztes. Cei care au pus la punct totul au fost organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, care se va desfăşura peste câteva zile în Bihor.

"Pista de biciclete, noi nu vrem să inaugurăm, însă o luăm în posesie. Aici în spatele meu sunt 30-40 de biciclişti, care abia aşteaptă să o ia în posesie", spune Gyula Zatykó, organizatorul acţiunii.

"Sperăm ca această frontieră să dispară cât mai repede, pentru că eu consider că ne unesc mai multe lucruri decât ne despart."

Tinerii care şi-au dorit să popularizeze folosirea bicicletelor au fost întâmpinaţi la sosire de autorităţile maghiare.

"Sunt sigur că, atunci când pista va fi gata în totalitate, mult mai mulţi cetăţeni din Biharkeresztes vor vizita Oradea, dar şi viceversa, orădenii vor veni la noi cu o mai mare plăcere", este de părere Ferenc Barabás, primarul oraşului Biharkeresztes.

Pista va lega Oradea de oraşul Berettyóújfalu, pe o distanţă de 35 de kilometri, dintre care aproape 14 sunt pe teritoriul românesc. Ea este realizată din fonduri transfrontaliere, în valoare de 6,2 milioane de euro, şi este construită împreună de către şase primării din România şi Ungaria. Lucrările vor fi finalizate cel mai târziu în toamna acestui an.

"Lucrăm în prezent la tronsonul 1 pentru realizarea pistei de biciclete, care porneşte de la intrarea în Oradea, pe Calea Borşului, până în Piaţa Ferdinand", susţine Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Între România şi Ungaria există deja o pistă de biciclete care leagă oraşul bihorean Salonta de localitatea maghiară Bekescsaba.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri