ORADEA. Moara Emilia, demolată cărămidă cu cărămidă

Data publicării:
moara5

Cărămidă cu cărămidă, vechea moară de pe strada Mihai Viteazul dispare din peisajul Oradei. Ridicată în 1885, în clădire a funcţionat ani la rând o moară, iar o perioadă a fost folosită ca depozit de legume şi fructe. După 1990, uriaşa construcţie a fost abandonată, iar la începutul anilor 2000 a fost vândută unui om de afaceri local. De-a lungul anilor, moara Emilia şi-a pierdut strălucirea şi a ajuns la un pas de prăbuşire.


"De-a lungul anilor am avut şi reclamaţii scrise, şi telefonice de la vecini, că este un pericol pentru ei. Şi am avut chiar intervenţii de la ISU", spune Ovidiu Copil, proprietarul morii.

Proprietarul a încercat să obţină autorizaţia de demolare cu trei ani în urmă. Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor a demarat însă procedura de clasare a clădirii ca şi monument industrial. Timp de un an, răgaz prevăzut de lege, nimeni nu a avut voie să se atingă de vechea moară.

"Absolut tot ce se referea la acest imobil, ca şi potenţial monument, a fost înaintat la Ministerul Culturii în octombrie 2011. Din păcate, nici autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Oradea, nici fundaţia nu au fost înştiinţate despre o decizie privind clasarea sau neclasarea acestui imobil", explică Adriana Lipoveanu, preşedintele Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor.

Din acest motiv, moara şi-a pierdut statutul de clădire protejată, iar proprietarul a primit autorizaţiile pentru demolarea clădirii.

Chiar dacă au o vechime de 130 de ani cărămizile din care a fost construită moara Emilia vor fi refolosite. Tocmai din această cauză proprietarul a ales să demoleze clădirea controlat, ceea ce înseamnă că muncitorii vor desface fiecare cărămidă în parte. 

Demolarea Morii Emilia va dura în jur de şase luni. Deocamdată, proprietarul nu a decis ce va ridica în locul vechii clădiri. Agenţii imobiliari spun că în zonă metrul pătrat de teren valorează aproximativ 100 de euro.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri