Oradea, oraşul cu centură modernă de aproape 16 kilometri

Data publicării:
centura Oradea

Oradea se numără printre oraşele care reuşeşte să scoată traficul greu pe o centură modernă, cu patru benzi de circulaţie. Pentru realizarea ei au fost folosite fonduri ale Minsterului Transporturilor, ale bugetului local şi fonduri europene. Şoferii spun că economia de timp este importantă.

Câte două benzi de circulaţie pe fiecare sens de mers, patru pasaje supraterane şi mai multe căi de acces spre şi dinspre oraş. Aşa arată, în 2018, centura Oradei, a cărei construcţie care a început în 2004.

Şoseaua a fost prelungită și lărgită patru ani mai târziu. Banii au venit de la Ministerul Transporturilor, Primăria Oradea și din fondurile europene prin care s-au construit pasajele pentru fluidizarea traficului.

"Patru pasaje supraterane au fost realizate de Primăria Oradea din bani europeni după ce terenul a fost transferat administrației publice, prin hotărâre de Guvern, de către Ministerul Transporturilor. El le permite șoferilor care circulă spre Deva să nu se intersecteze cu cei de pe ruta Borș - Cluj-Napoca", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Şoferil reuşesc astfel să ocolească Oradea în doar câteva minute, fără a fi nevoiţi să piardă timp în ambuteiaje şi zone semaforizate.

"- Sunteți mulțumit de trafic, de condiții?
- Da.
- Ați fost și în alte părți, cum e centura altor orașe?
- Am fost și prin Italia, am fost șofer pe TIR.
- Dar la noi în țară cum e?
- Aici în Bihor, foarte bine.
- Și în alte orașe, alte județe?
- Cam scârțâie."

"- Cum ți se pare centura Oradei în comparație cu a altor orașe?
- Foarte bine, adică fluidizează traficul foarte mult."

"Am văzut, am văzut centura Bucureștiului și este deplorabilă."

Autorităţile locale spun că reţeta este simplă: e nevoie de voinţă, proiecte de anvergură şi surse de finanţare.

"E vorba de o idee integrată, apoi de lucru constant și permanent în pofida tuturor piedicilor la concretizarea acelei idei. Am valorificat toate oportunitățile și sprijin guvernamental și fonduri europene și bugetul local", a explicat Mircea Mălan, viceprimar al muncipiului Oradea.

Primăria Oradea lucrează acum la realizarea celui de-al cincilea pasaj peste centura oraşului. Acesta va asigura accesul către viitoarea piaţă de vechituri.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri