Pădurea Craiului, destinație de Paște. Ce pot face turiştii în zonă

Data actualizării: Data publicării:
padurea craiului

Rafting, via ferrata, peșteri și mâncare pe săturate. De toate vor avea parte turiștii care vor ajunge de Paşte în localităţile situate în Pădurea Craiului. De exemplu, în satul bihorean Remeţi, pe Valea Iadului, vizitatorii vor descoperi o zonă de o frumusețe aparte care oferă o multitudine de activități recreative. Aici, pensiunile sunt rezervate deja și își așteaptă oaspeții cu mâncare tradițională și condiții de cazare dintre cele mai bune.

Dacă iubeşti natura și vrei să scapi de aglomeraţia cotidiană, localitatea Remeţi din Bihor este unul dintre locurile ideale. Că vrei să explorezi natura ori că vrei doar să te relaxezi, atât satul, cât şi împrejurimile sunt perfecte pentru aşa ceva. Pentru cei care deţin pensiuni în zonă, sărbătorile pascale constituie un prilej numai bun ca să îşi primească turiştii cu cele mai bune bucate şi în condiţii dintre cele mai alese.

"Turiştii ne calcă pragul pentru că găsesc o zonă optimă pentru relaxare, departe de stresul de zi cu zi. Pot face drumeţii, le punem la dispoziţie biciclete pentru trasee montane, pot explora peşterile din zonă”, explică Georgiana Costea, administratorul unei pensiuni.

Toate cele 24 de locuri la pensiunea Georgianei Costea au fost rezervate cu mult timp în urmă. Iar ca să îi întâmpine aşa cum se cuvine pe turiştii care au ales să-şi petreacă Paştele aici, în bucătărie se fac ultimele pregătiri. Pe masă, în zi de sărbătoare, vor fi de toate: ouă înroşite, pască, drob de miel, cozonac, dar şi alte preparate. Nelipsit va fi şi balmoşul cu păstrăv la grătar, gătit cu smântănă, mălai, unt şi puţină sare.

„Este un preparat specific zonei, bunicii mei îl preparau cu mare drag de sărbătorile de Paşte, după un post pe care îl ţineau şi era oarecum un răsfăţ pentru ei. Se spune că de sărbători îi bine să mănânci peşte pentru că peştele niciodată nu merge înapoi”, spune Adriana Costea, bucătar.

Cei care ajung în zonă au şi o multitudine de activităţi de recreere, la îndemână.

„Au posibilitatea de-a practica speoturismul, de a intra într-una dintre cele mai lungi peşteri din România, Peştera Vântului, au posibilitatea de a parcurge trasee de via ferrata pe trasee amenajate şi sigure şi, de asemenea, pot să participe la tururi culturale şi degustare produse tradiţionale pe la bisericile de lemn”, a explicat Gabriel Bonaciu, ghid turistic Aventura Trekking.

Cei care aleg să facă un tur al bisericilor de lemn din împrejurimi vor descoperi frumuseţea picturilor interioare care s-au păstrat zeci sau chiar şi sute de ani.

"E prima dată, e foarte frumos, cum e făcută din lemn şi înăuntru cum e desenată, foarte frumos şi zona e foarte frumoasă."

"Este foarte fascinant cum, acum 300 de ani, ei construiau, nu ştiu cum, lipind efectiv lemnul împreună ca să facă acoperişul bisericii."

Cei mai curajoşi pot să aleagă, la doar câţiva kilometri depărtare, să parcurgă traseele, deloc uşoare, de via ferrata.

De departe însă, cea mai palpitantă aventură îi aşteaptă pe curajoşii care se încumetă să coboare în peştera Vântului, cunoscută pentru lungimea şi complexitatea galeriilor din subteran.

"Bestial, super, super, foarte fain. Nu mă aşteptam să fie aşa, cu traseu, pe burtă, nu-i absolut deloc plictisitor”, se bucură un turist.

Aşadar, dacă v-aţi convins de frumuseţea locurilor prezentate, nu rămâne decât să vă programaţi, din timp, o ieşire în această destinaţie turistică minunată din Bihor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri