Percheziţii într-o piaţă din Oradea. Sunt vizate firme acuzate de evaziune fiscală

Data publicării:
perchezitie jandarmi3

UPDATE: Anchetatorii au date că în perioada 2012 - 2014, reprezentanţii unei firme „ar fi constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, prin crearea unui circuit tranzacţional fără conţinut economic real, al cărui scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul de stat".

În acest scop, membrii grupării ar fi înfiinţat mai multe firme în Ungaria, pe numele unor interpuşi domiciliaţi în Bihor.

Astfel ar fi făcut livrări intracomunitare de mărfuri, înregistrate în contabilitate, către trei societăţi comerciale din Ungaria controlate prin interpuşi, operaţiuni care nu au avut la bază operaţiuni reale. În acest fel s-a creat artificial TVA deductibil, spun anchetatorii, ceea ce a dus la reducerea ilegală a impozitul pe profit.

Beneficiarul acestor operaţiuni ar fi fost o firmă ce se ocupa cu vânzarea de fructe şi legume. Aceasta şi-ar fi diminuat cu peste 3,6 milioane de lei TVA de plătit şi cu aproape 2,5 milioane de lei impozitul pe profit. Prejudiciul total calculat de anchetatori depăşeşte 6 milioane de lei.

Inspectorii antifraudă au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale firmei, în valoare de peste 4,75 de milioane de lei.

Anchetatorii au indicii că firmele făceau evaziune fiscală. Numai în ultimii ani ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 6 milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, este vizată şi o societate care făcea comerţ en-gros cu legume şi fructe, dar vindea marfa prin interpuşi.

La acțiune participă polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor, Direcţia Antifraudă, jandarmi și ofițeri DGIPI. Aiu fost ridicate mai multe documente, iar contabilii firmelor din piaţă dau explicaţii în faţa investigatorilor. Marfa le-a fost cântărită şi verificată.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri