Sari la conținut

Piața de maşini, în cădere liberă

De vină pentru vânzările slabe, spun comercianţii, sunt criza economică şi fluctuaţiile cursului valutar. Ca să nu rămână cu maşinile pe stoc, oamenii sunt dispuşi să lase chiar şi o mie de euro la unele modele.

"Prețurile și așa au scăzut, iar pentru cei interesați la fața locului se negociază. Sunt pentru toate buzunarele. Cine caută găsește", spune Marius Pop, vânzător de maşini.

"Ceea ce îi determină pe clienți să nu achiziționeze o mașină în primul rând e puterea de cumpărare, taxa de poluare și valoarea asigurării la persoanele sub vârsta de 30 de ani", explică Nelu Bochiș, vânzător de maşini.

Comercianţii spun că iarna preţurile maşinilor scad foarte mult, dar chiar şi aşa cumpărătorii lipsesc. Mulţi nu mai vin în piaţă, ci caută autoturismele pe internet.

"Nu mai pierd vremea, caut pe net ce îmi trebuie și cumpăr."

"În piața auto Oradea avem disponibile 850 de locuri din care sunt ocupate undeva la 700-750. Vânzarea auto merge mai prost în două perioade: în prima parte a anului - ianuarie- februarie - și în perioada concediilor", spune Marius Tulvan, administratorul Pieței Obor din Oradea.

Dacă într-o zi normală în piaţa de maşini din Oradea se vindeau o sută de autoturisme, duminică s-au vândut 20 de mașini.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Jozsef Feher