Pod medieval, refăcut după 160 de ani în Cetatea din Oradea

Data publicării:
pod cetate

foto: cetatea-oradea.ro

De câteva zile, muncitorii lucrează la ridicarea podului pe locul fostei căi de acces din Evul Mediu. Din vechiul pod, care s-a prăbuşit la jumătatea secolului al XIX-lea, nu s-a mai păstrat nimic.

În arhiva Cetăţii mai există doar un desen din 1775 a celei de-a doua treceri peste şanţul cu apă, aflată în partea opusă intrării principale.

"Suntem undeva la peste 160 de ani când revenim într-o stare de normalitate în ceea ce priveşte fortăreaţa orădeană având un acces, de data aceasta, doar pietonal, spre incinta sa", spune Dumitru Sim, manager de proiect.

imagine: cetatea-oradea.ro

Podul va trece pe lângă Catedrala ortodoxă din zonă, peste Şanţul Cetăţii, acolo unde sunt amenajate acum o şosea şi o parcare. Construcţia va avea 56 de metri lungime şi va costa 326 de mii de lei, din fonduri europene. Turiştii care vor trece pe el vor intra în fortăreaţă pe poarta de vest.

Podul va fi gata în acest an, înainte de finalizarea restaurării celei mai mari părţi din cetate. El va face parte dintr-un ansamblu pietonal, în care vor mai fi încadrate Corsoul, piaţa centrală şi strada Vasile Alecsandri, care va deveni zonă de promenadă.

"Primăria Oradea doreşte maximizarea mobilităţii în zona centrală, prin redarea către circulaţia pietonală a unei suprafeţe de circa 10 000 de metri pătraţi în zona Piaţa Unirii", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Refacerea Pieţei Unirii va începe în toamnă, iar valoarea lucrărilor depăşeşte 4 milioane de euro. Şi în acest caz, banii provin din fonduri europene.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri