Sari la conținut
News Alert

Primar de meserie. Edilul comunei Sântandrei conduce localitatea de 26 de ani

Ioan Mărcuș îşi aduce aminte că în 1990, imediat după Revoluţie, a fost numit primar al comunei Sântandrei. Avea doar 24 de ani şi recunoaşte că a fost o perioadă dificilă.

"Problemele erau destul de multe. Era la câteva zile după Revoluție. Cei care au lucrat până atunci în Primărie au plecat și a trebuit practic să iau totul de la zero."

A câștigat imediat încrederea oamenilor din comună, astfel că localnicii l-au ales în 1992. De atunci a câştigat toate alegerile locale, de fiecare dată chiar din primul tur. În anii de când este primar, Ioan Mărcuş a reușit să atragă fonduri de mai bine de 10 milioane de euro pentru reabilitarea străzilor, canalizare ori pentru ridicarea unei săli de sport.

"Sunt mulțumită de ce s-a făcut până acum. Și școala și toate pentru copii sunt foarte ok."

S-a dezvoltat într-adevăr foarte mult. De la un timp domnul primar a făcut progese mari, având în vedere și sala de sport. Nu se vede diferența absolut deloc oraș-sat. Căminul la fel este foarte ok."

Aflat la doar câţiva kilometri de Oradea, Sântandreiul a devenit o atracție pentru orăşenii care vor să scape de agitaţia urbană. Astfel, populația comunei a crescut în ultimii 15 ani cu 3 mii de persoane.

"M-am mutat aici că îmi place. Îmi place, e curat, avem gaz, avem apă, acum canalizare. Mi-am cumpărat un teren și am construit o casă."

Edilul are proiecte mari și pentru acest mandat. Pe lângă extinderea rețelei de iluminat și o bază de agrement aflată în stadiul de proiect:

"Avem 62 de străzi pe care se lucrează acum la introducerea apei și rețelei de canalizare. Intenționăm să continuăm în paralele cu terminarea lucrărilor de infrasctructură cu asfaltări pe aceste străzi. Introducem rețele de gaz pe 12 străzi", a detaliat primarul Ioan Mărcuș.

În anul 2007, primarul de Sântandrei a fost decorat de președintele României cu Ordinul Național "Serviciul Credincios", în grad de Cavaler, pentru activitatea sa din administratia publica. La alegerile locale de duminica trecută, Ioan Mărcuș a fost ales pentru a șaptea oară cu un scor de 87,7 %.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță